Hlavní obsah

Proč jste riskovali bezpečí uživatelů? Američtí senátoři chtějí po Googlu vysvětlení

Novinky, mif

Podle nejstřízlivějších odhadů bylo až půl miliónu uživatelů ohroženo chybou sociální sítě Google+. Tvůrci ale o tom mlčeli a američtí republikánští senátoři se nyní ptají proč. Přestože trhlina nemusela být vůbec zneužita, Google mlčením podle zákonodárců mohl podkopat důvěru svých uživatelů. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Američtí senátoři vyzvali Google k podání vysvětlení prostřednictvím otevřeného dopisu. Podepsaní pod ním jsou Jerry Moran, Roger Wicker a John Thune, který předsedá obchodnímu výboru.

Podle nich to měl Google udělat ještě předtím, než se případem začal tento týden v pondělí zabývat deník The Wall Street Journal (WSJ). Přestože zástupci tohoto technologického gigantu věděli, že jsou uživatelé ohroženi, mlčeli. Údajně se báli toho, že tím poškodí svoji vlastní značku.

"Google musí být k veřejnosti a zákonodárcům otevřený, má-li si udržet důvěru uživatelů svých služeb," stojí v otevřeném dopise amerických senátorů.

Podle nich je důležité osvětlit například to, zda se Google alespoň snažil informovat o trhlině některý z federálních úřadů, například Federální komisi pro obchod (FTC), nebo zda vše drželi pod pokličkou navzdory všem možným rizikům.

Byly další chyby?

Zákonodárce zajímá také to, zda se v minulosti vyskytly nějaké podobně závažné incidenty, o kterých Google mlčel. Zástupci internetového gigantu nicméně zatím na výzvu nijak nereagovali.

O chybě informovala zahraniční média v pondělí. Ukázalo se, že prostřednictvím trhliny mohli externí vývojáři aplikací pro Google+ zpřístupnit jména, e-mailové adresy a další údaje nejméně půl miliónu uživatelů. Chyby ale podle interního vyšetřování žádný vývojář nezneužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám