Hlavní obsah

Proč bitcoin neroste? Hodnotu táhnou dolů problémy okolo tetheru

Novinky, mif

Někteří analytici předpokládali, že kurz bitcoinu poletí strmě směrem vzhůru. Místo toho ale tato kybernetická měna začala pozvolna ztrácet. Na vině jsou především problémy okolo dalších virtuálních mincí zvaných tether.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

„Poslední měsíce zažíval bitcoin cenově nejstabilnější období za poslední roky, což si řada lidí vyložila jako přípravu na prolomení současného klesajícího trendu,“ prohlásil analytik Kryptofondu Jiří Karpják.

Ten zároveň zdůraznil, že by to byla pravděpodobně pravda, pokud by do hry nevstoupily další dva důležité faktory. „Prvním je aktuální globální propad na akciových trzích a druhým je aféra okolo burzy Bitfinex a tetheru, které čelí řadě kontroverzí již delší dobu,“ konstatoval analytik.

„Aféra se přiostřila, když tether přestal umožňovat výběr hotovosti s odvoláním na problémy s bankou. Tento problém se projevil o sto dolarů větší cenou bitcoinu na Bitfinexu oproti ceně ve směnárnách. Podle oficiálního vyjádření obou společností, by všechny problémy měly být odstraněny během jednoho týdne,“ doplnil analytik.

Poroste opět hodnota?

Zda poté hodnota nejznámější virtuální měny na světě opět poroste, není v tuto chvíli jasné.

V polovině října se bitcoin obchodoval za 7300 dolarů (165 000 Kč), na konci týdne však hodnota klesla na 6600 dolarů, tedy 149 000 korun. To je jen zlomek hodnoty, kterou měly virtuální mince na konci loňského roku, kdy se prodávali za 20 000 dolarů, což je podle současného kurzu zhruba 452 000 korun.

Aktuálně má jeden bitcoin hodnotu 6600 dolarů, což je stejná suma jako na konci minulého týdne. [celá zpráva]

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika stovek dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám