Hlavní obsah

Pro hackery jsou nemocnice snadná kořist, píší v USA a připomínají útoky na české cíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackeři vnímají nemocnice jako snadnou kořist, napsal v neděli americký server The Hill, který v této souvislosti připomněl útoky na nemocnice v České republice, Spojených státech a Británii. Experti varují, že podobných útoků bude přibývat. Vyděračské útoky, při kterých hackeři zamknou síť a žádají platbu za opětovné zpřístupnění systému, představují pro nemocnice rostoucí hrozbu od ledna, napsal portál.

Ilustrační foto

Článek

Zatímco nemocnice v době koronavirové pandemie čelí nárůstu počtu pacientů a kritickému nedostatku vybavení, jsou zároveň stále častějším terčem hackerů. Riziko dalších útoků neuniklo pozornosti zákonodárců, kteří se zabývají tajnými službami. Kombinace epidemie a vyděračských útoků podle nich představuje "dokonalou bouři".

"Před propuknutím této zdravotní krize jsem se politicky zaměřoval hlavně na stav kybernetické bezpečnosti ve zdravotnictví, v němž často nacházíme důležité nemocniční systémy špatně vybavené vůči vyděračským incidentům a nabourávání do dat," řekl serveru místopředseda výboru pro tajné služby amerického Senátu Mark Warner. Onemocnění covid-19 podle něj situaci jen zhoršilo.

Zdržte se útoků na české cíle, vyzval hackery šéf americké diplomacie

Bezpečnost

Vůči hrozbě kyberútoků není odolná žádná země. Mezinárodní policejní organizace Interpol minulý měsíc adresovala svým 194 členským státům příslušné varování. Oddělení Interpolu pro boj s kybernetickým zločinem v tiskové zprávě uvedlo, že zaznamenalo "výrazný nárůst počtu pokusů o vyděračské útoky proti klíčovým organizacím a infrastruktuře zapojeným do reakce na virus".

"Kyberzločinci využívají vyděračský software, aby brali nemocnice a lékařské služby za digitální rukojmí tím, že jim brání v přístupu k životně důležitým složkám a systémům, dokud není zaplaceno výkupné," cituje portál ze sdělení Interpolu.

Některé z obětí tohoto druhu zločinu byly zaznamenány minulý měsíc. Objevily se například zprávy, že veřejné zdravotnické zařízení v americkém státě Illinois muselo zaplatit hackerům tučné výkupné. Celkové náklady na obnovení přístupu k datům činily 350 000 dolarů (8,8 milionu Kč).

Hrozí kyberútoky na nemocnice a další cíle, varuje NÚKIB

Bezpečnost

V České republice se minulý měsíc stala terčem útoku nemocnice poskytující i testování na koronavirus, připomíná americký server. Cituje i varování českého Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který v pátek varoval před vysokou pravděpodobností dalších pokusů o hackerské útoky.

V březnu se stala terčem útoku Fakultní nemocnice Brno a pak následovaly další pokusy o kybernetické útoky na české nemocnice.

Hackeři se pokoušejí útočit na nemocnice a ministerstvo zdravotnictví

Bezpečnost

Experti podle serveru The Hill poukázali i na útoky v Británii a dalších částech Evropy. Zakladatel kybernetické společnosti C5 Capital André Pienaar tento měsíc časopisu Forbes řekl, že jeho firma odhalila spojitost mezi vyděračskými útoky na zdravotnická zařízení v Británii a v Evropě se zločineckou organizací, která využívá vyděračský software Maze. Pienaarova firma spolupracuje s dalšími podobnými podniky na poskytování bezplatné pomoci evropským nemocnicím, které se staly terčem pokusu o hackerský útok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám