Hlavní obsah

Příchod nového digitálního vysílání se blíží. Některé televize si s ním neporadí

Právo, Novinky, jp, mif

Vypnulo se analogové televizní vysílání, nakoupili jsme set top boxy nebo nové televizory a zvykli jsme si na digitální televizní vysílání. A už je na dohled další technologická změna. Kvůli ní budeme v některých případech kupovat nové set top boxy a televizní přijímače.

Článek

V současné době vysílá v České republice digitální pozemní televize ve standardu DVB-T. Máme přejít na nový standard digitálního vysílání nazvaný DVB-T2, který se již hojně využívá v zahraničí a v tuzemsku v současné době běží v testovacím provozu z vysílače Žižkov v Praze.

Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Vysílat se bude souběžně

Na trhu jsou již několik let televizory a set top boxy, které nový standard podporují. Pokud lidé takový přístroj doma mají, při přechodu nebudou muset nic kupovat. Ověřit podporu technologie DVB-T2 je možné v manuálu nebo na internetových stránkách výrobce.

I v současnosti je ale na pultech obchodů možné narazit na celou řadu modelů, které si s DVB-T2 nerozumí. V takovém případě bude nutné zařízení vyměnit. S ostrým nasazením se počítá až na rok 2015, přesné datum však zatím nebylo určeno. Od této doby budou diváci postupně připravováni na vypnutí klasického digitálního vysílání, jako tomu bylo u analogového.

Hlavní výhody DVB-T2

:: Lepší zabezpečení přenosu

:: Vyšší datový tok umožňující ekonomický přenos HDTV

:: Obraz krystalicky čistý bez výrazných chyb

:: Realističtější barvy a jejich přechody

:: Až 5x podrobnější vizuální informace

DVB-T2 v zahraničí

:: Zkušenosti ze zahraničí (například z Británie, Rakouska, Švédska a dalších) dokazují, že nástup DVB-T2 a HDTV je dalším přirozeným krokem ve vývoji televizního vysílání

:: Pravidelné vysílání v DVB-T2 již mají k dispozici obyvatelé Velké Británie, Finska, Itálie, a Švédska

:: Pilotní vysílání v DVB-T2 probíhá v Rakousku, Německu  Slovensku

:: Rusko se rozhodlo pokrýt signálem ve vysokém rozlišení celou zemi do roku 2015

„Není třeba se obávat toho, že přechod ze současného DVB-T na DVB-T2 bude pro diváky probíhat v překotném tempu. Předpokládá se totiž souběžné vysílání v obou standardech až do okamžiku, kdy většina diváků bude vybavena přijímači DVB-T2 cestou přirozeného cyklu obnovy přijímačů. Poslední průzkumy ukazují, že tento cyklus trvá ve vyspělých zemích 5 až 7 let,“ řekl Právu Kamil Chalupa, tiskový mluvčí Českých radiokomunikací, které vysílání DVB-T2 zajišťují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám