Hlavní obsah

Přenos dat z Facebooku do USA lze podle zástupce soudu EU omezit

Členský stát Evropské unie může pozastavit přenos údajů o uživatelích Facebooku k serverům ve Spojených státech. Uvedl to ve středu podle agentury AFP generální advokát Soudního dvora EU (ESD). Domnívá se totiž, že dohled prováděný zpravodajskými službami USA je „masivní a necílený” a může znamenat porušení práva na soukromý život.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg na archivním snímku

Článek

Generální advokát Yves Bot tak v rámci svých povinností podal nezávislé právní stanovisko v případu Rakušana Maxe Schremse. Ten zažaloval Facebook, že nerespektuje soukromý život uživatelů. Neuspěl u místní justice, a tak se obrátil na unijní soud v Lucemburku.

Generální advokáti ESD podávají stanovisko ke všem případům, jimiž se soud zabývá. Soudci nemají povinnost se jím řídit, i když tak ve většině případů činí.

Práce generálního advokáta je hlavně zárukou, že každý případ bude velmi detailně posouzen, protože rozhodnutí ESD jsou konečná a strany se proti nim nemohou odvolat.

Generální advokát Bot se domnívá, že přístup, který mají americké zpravodajské služby k přenášeným údajům o uživatelích Facebooku, je možné vnímat jako porušování práva na ochranu soukromého života. Státní kontrolní úřady tak podle něj mohou zasáhnout a pozdržet přenos údajů, pokud to uznají za potřebné.

Zůstávají i vymazaná data

Schrems se o dodržování ochrany dat u Facebooku začal zajímat poté, co v roce 2011 požádal sociální síť, aby mu poskytla všechny údaje, které o něm uchovává. Na CD, které dostal, byl dokument s více než 1200 stránkami. V dokumentu byly i údaje, které Schrems již dříve vymazal.

Schrems v žalobě uvádí, že Facebook uchovává osobní data, o jejichž vymazání uživatelé požádali, a rovněž údaje o lidech, kteří se k sociální síti nikdy nepřipojili.

Také má za to, že Facebook spolupracuje s americkou Národní bezpečnostní agenturou (NSA), které své databáze zpřístupnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám