Hlavní obsah

Pražský orloj či výtah do vesmíru. Animátoři oživili ikonické evropské památky

Praha

Zkušení animátoři z České republiky, Polska a Rumunska ukázali, co všechno je možné vytvořit pomocí digitálních triků. Oživili tak ikonické evropské památky, mezi kterými nechyběl ani Pražský orloj. Videa vznikla jako demonstrace toho, co všechno dnes již zvládnou notebooky, tedy jak mohou být výkonné.

Animátoři oživili ikonické evropské památky díky digitálním trikůmVideo: archív tvůrců

 
Článek

Filmová animace je totiž relativně náročný obor, alespoň co se nároků na počítačové systémy týče. V minulosti tak byl na plynulou práci zapotřebí zpravidla extrémně výkonný stolní počítač. V opačném případě se práce výrazně protahovala, protože renderovací časy byly neúměrně dlouhé.

Doba ale pokročila, a tak díky moderním procesorům a grafickým kartám zvládnou i podobně náročné úlohy notebooky. To umělci demonstrovali s notebooky Asus ProArt, které staví na platformě Nvidia Studio, respektive na grafických kartách GeForce RTX. K rozpohybování památek pracovali animátoři kromě zmiňovaného hardwaru také s programem Blender.

Jak moderní technologie mění podobu videoher

Testy

Výsledkem byly tři unikátní projekce, které si můžete prohlédnout ve videu v úvodu článku. V Polsku vsadil Dawid “Graffit” Herda na spojení historické a moderní architektury slavného přístavního města, v Rumunsku zase nechal Robert “Eurosadboy” Lazăr ze střechy budovy vztyčit futuristický rozpohybovaný výtah do vesmíru. V České republice padla volba na jednu z nejznámějších evropských památek – Staroměstský orloj z počátku 15. století. Jeho zpracování se ujal designér Dalibor Cee.

Ten si orloj vybral jako dominantu historického centra hlavního města, nechal se přitom inspirovat návrhy vygenerovanými umělou inteligencí. Ve výsledném dílu tak nechává Cee postupně vystoupit zlaté a křišťálové elementy z ciferníků pražské památky a roztáčí je v podívané plné světelných her a odlesků.

Stačí mobil. Software je zadarmo

Výsledné dílo je klíčováno na záběry z několika kamer, autor nicméně tvrdí, že podobné záběry si může dnes pořídit každý klidně i jen na chytrý telefon. Vzhledem k tomu, že Blender je dostupný zdarma, otevírá se tak klidně i začínajícím tvůrcům cesta ke kouzlům 3D tvorby.

„Rád bych řekl, že všechno je jednoduché. Jenom člověk musí trochu chtít a musí ho to trochu zajímat,“ doplnil Dalibor Cee.

Foto: archív tvůrců

Extrémně výkonné stolní počítače nejsou podle animátora potřeba. Pro tvorbu podle něj stačí mobil, bezplatná aplikace a notebook.

Lidé nepotřebují ani extrémně výkonný počítač za stovky tisíc korun, jako tomu bylo v minulosti. S trochou nadsázky se dá říci, že jim stačí libovolný herní notebook s herní grafickou kartou, jejichž ceny startují mírně nad hranicí 20 000 Kč.

Modely s grafikami GeForce RTX 30 totiž mohou sloužit nejen jako herní náčiní, ale i pracovní nástroj. Uživatelé si mohou totiž vybrat, jaké ovladače si nainstalují a podle toho funkce svého laptopu či stolního počítače upravit. Pro hráče jsou určeny Game Ready Drivers, zatímco pro práci s grafikou či videem se hodí spíše Studio Drivers. Samozřejmě není problém dané ovladače přeinstalovat, ale aktivní nemohou být oba najednou.

Stejné funkce jako stolní grafiky

Grafické karty řady GeForce RTX 30 v noteboocích nabízejí všechny funkce jako jejich bratříčci z desktopů. A je jedno, zda se bavíme o podpoře věrné grafiky prostřednictvím ray-traycingu v reálném čase, technologii NVIDIA Reflex pro snížení latence a odezvy či o DLSS, což je technologie, která pomáhá grafické kartě využitím umělé inteligence.

„Nejdůležitější při výběru hardwaru je dostupnost stabilních ovladačů, softwarová podpora a dostatečně výkonná kombinace GPU a procesoru, aby zvládla zátěž,“ poradil začínajícím tvůrcům Cee.

Sám nicméně připouští, že práce na moderním zařízení „umožňuje vytvářet komplexnější scény a zobrazovat jejich přesnější náhledy v reálném čase i šetřit čas strávený vykreslováním výsledku“. Při práci na projektu jako byl Pražský orloj může jít o úsporu klidně desítek hodin.

Foto: archív tvůrců

Dalibor Cee při pracích na oživení Pražského orloje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám