Hlavní obsah

Pozor na důsledky porušování pravidel, varovala Evropská komise technologické giganty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Velké technologické společnosti porušující nová pravidla Evropské unie pro jejich regulaci mohou v budoucnu čelit pokutám a nařízením, aby změnily své praktiky, nebo dokonce rozdělily své evropské aktivity. Uvedl to podle agentury Reuters eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Foto: Profimedia.cz

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton

Článek

Breton by měl za dva týdny představit návrhy nových pravidel pro regulaci digitálních aktivit, která pravděpodobně budou mít značný vliv na velké americké společnosti, jako jsou Google, Apple, Amazon, Facebook a Microsoft. Nová pravidla technologické firmy přimějí mimo jiné k objasnění fungování jejich algoritmů a k většímu úsilí v boji proti nenávistným projevům a škodlivému obsahu na jejich platformách, píše Reuters.

Pravidla budou zahrnovat rovněž řadu sankcí. „Začneme pokutou, pak přijde větší pokuta. Následovat budou nápravná opatření. Nakonec může přijít strukturální rozdělení,” uvedl Breton. „Takže od pokut po rozdělení, samozřejmě pouze na evropském trhu,” dodal.

Facebook není jediný, miliardové pokuty dostaly Apple, Google i Qualcomm

Internet a PC

K požadavku na rozdělení evropských aktivit by nicméně EU podle Bretona přistoupila až jako k poslední možnosti. „Strukturální rozdělení není cílem,” zdůraznil eurokomisař.

Uvedení nových pravidel v platnost bude ještě určitou dobu trvat. Evropská komise bude muset o jejich konečné podobě jednat s členskými státy Evropské unie i s Evropským parlamentem. To může trvat jeden až dva roky, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám