Hlavní obsah

Policie zadržela bývalého šéfa obří bitcoinové burzy Mt. Gox

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Japonská policie o víkendu zatkla Marka Karpelese, který stál v čele kdysi největší burzy pro obchodování s kybernetickou měnou bitcoin Mt. Gox. Burza loni zkrachovala a policie Karpelese podezírá z podílu na zmizení bitcoinů v hodnotě stamiliónů dolarů. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Bývalý šéf Mt. Gox Mark Karpeles (druhý zprava)

Článek

Bitcoinová burza Mt. Gox se zhroutila minulý rok v únoru a požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. V žádosti tehdy uvedla, že v důsledku útoků hackerů zřejmě přišla o 850 000 bitcoinů, což při tehdejším kurzu představovalo zhruba 500 miliónů dolarů. Později však téměř čtvrtinu ztracených bitcoinů objevila na nepoužívaných účtech.

Třicetiletý Karpeles, který pochází z Francie, čelí podezření, že manipuloval s počítačovým systémem firmy, aby zvýšil její aktiva. Podle jednoho z představitelů obeznámeného s vyšetřováním případu některé z údajně ztracených bitcoinů vůbec neexistovaly.

Foto: ČTK/AP

Mark Karpeles krátce po zadržení

Karpeles rezignoval už loni v únoru na svoji funkci ve správní radě Bitcoin Foundantion. Burza se sídlem v Tokiu byla zakládajícím členem a měla jednoho ze tří volených představitelů ve správní radě Bitcoin Foundantion, která má za úkol chránit a podporovat používání digitální měny.

Médiím se nepodařilo získat Karpelesovo vyjádření. Když se ale v pátek objevily zprávy o jeho chystaném zadržení, uvedl, že veškerá obvinění vůči němu jsou "falešná" a že je "samozřejmě popře".

Oficiálně Karpeles ještě obviněn nebyl. V Japonsku mohou být podezřelí zadržováni bez oficiálního obvinění až po dobu 23 dnů, připomněl deník The Wall Street Journal.

Evropský bankovní úřad před bitcoiny varoval

Problémy se směnárnami bitcoinů se objevují pravidelně. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce předloni varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Měna bitcoin vznikla v roce 2009. Je navržena tak, aby ji nemohly ovlivňovat vlády ani centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám