Hlavní obsah

Policie má nové experty na potírání internetové kriminality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pachatelé trestné činnosti mládnou a stále více používají internet. Policie s nimi musí držet krok, a proto vyškolila nové internetové policejní experty. Navíc nakoupila zařízení, která jí umožňují sledovat elektronickou komunikaci pachatelů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Novinářům o nových expertech řekl v úterý Jiří Novák (uprostřed) z policejního prezidia.

Článek

Nové postupy plánuje policie v rámci dvouletého projektu k potírání korupce a hospodářské kriminality Transition Facility, v němž česká policie přebírala zkušenosti od kolegů ze spolkové země Bádensko-Württembersko.

Evropská unie přispěla na projekt, který dnes skončil, celkovou částkou 1,9 miliónu eur (asi 47,5 miliónu korun). Projekt tvořily dvě části: jednak poskytnutí technického vybavení v hodnotě jednoho milionu eur, jednak vzdělávací programy v ČR i v Německu, které byly zaměřeny na praktickou výměnu policejních zkušeností a know-how.

Na stáž do Německa vyjelo 114 policistů a státních zástupců, celkem bylo vyškoleno šest stovek lidí. Novák nechtěl konkretizovat nové pátrací a vyšetřovací postupy, které se čeští policisté naučili. Podotkl, že kdyby se staly veřejně známými, ztratily by na efektivitě.

Prozradil ale, že jde například o opatření k potírání praní špinavých peněz. Česká policie spolupracuje s policií Bádenska - Württemberska téměř deset let. Po ukončení twinningových projektů, ve kterých starší členská země EU pomáhá zemi nové, teď chtějí policie obou zemí pokračovat ve spolupráci na partnerské úrovni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám