Hlavní obsah

Podepište si svůj flashdisk: Corsair Flash Readout v testu

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jste si někdy s někým omylem vyměnili flashdisky, protože byly nachlup stejné? Často se to nestává, ale i takový případ občas nastane. Pokud však budete mít Corsair Flash Readout, těžko jej zaměníte za jiný, neboť na jeho jedenáctimístný displej můžete zapsat libovolný vzkaz.

Článek

Dívali jste se v poslední době na nabídku flashdisků? Ceny jsou neuvěřitelně nízko, výrobců je tolik, že je nelze spočítat ani za použití prstů na rukou a nohou současně, vybrat si podle designu už také není problém, takže na co vlastně firmy mohou ještě zákazníky nalákat?

U Corsairu si řekli, že by nebylo od věci mít možnost si flashdisk řádně podepsat či poznačit, a jednoznačně jej tak odlišit u od stejných kusů jiných majitelů. A tak novou paměť opatřili jedenáctimístným displejem, který zobrazuje dokonce hned tři údaje.

Těmi jsou jméno disku, volné místo v MB a nakonec i místo již zabrané. Zatímco volné místo reprezentuje číslo, zaplněná kapacita je vyvedena jen graficky jako výsečový graf.

Jak to funguje?

Displej na flashdisku pracuje na podobném principu, jako delší dobu vyvíjený elektronický papír. Pomocí elektrického pole se změní orientace každé buňky na displeji, přičemž každý bod má jen hodnoty 1 a 0. Je proto buď modrý nebo průhledný. Z bodů se potom složí požadovaný obrazec - slovo.

Aby nemusel výrobce k flashdisku dodávat speciální software ovládající displej, zobrazuje se jmenovka svazku. Tu si může každý uživatel nastavit sám, v operačním systému Windows ve vlastnostech diskové jednotky.

Na zachování jmenovky není potřeba žádné energie. Flashdisk tak neobsahuje žádnou baterii a je stejně těžký (lehký), jako jiné USB paměti.

Vzhled a zpracování

Na rozdíl od známější řady Voyager není Readout vyroben z pryže, ale z pevného plastu. Velikostí patří do průměru, kvůli displeji se určitě nezvětšovalo. Tělo je bílé se zaoblenými rohy a stříbrným lesklým proužkem na čelní straně, do kterého je také zasazený displej.

Bílý plast trochu připomíná výrobky firmy Apple, a troufám si říci, že je i stejně reprezentativní. Plast nepatří k nejměkčím, ale k opotřebení vlivem užívání určitě dojde. Během zkušebního týdne, kdy jsem jej nosil s sebou v kapse, si odnesl několik vrypů od klíčů.

Důležitá je i krytka konektoru. Nasazená drží čistě díky tření, naštěstí naprosto dostatečně. Žádné očko na ní ale nehledejte, to našlo své umístění na protilehlé hraně Corsairu. Nezbytná šňůrka na krk je samozřejmě v balení.

Zápis a čtení

Výrobce udává maximální rychlost čtení 20 MB/s, zatímco zápis by měl probíhat 7 MB/s. O to víc mě udivilo, když jsem flashdisku naměřil hodnoty vyšší. Corsair v tomto případě asi nepodlehl trendu a neuvedl maximální možné teoretické hodnoty, ale průměrné rychlosti při běžném provozu.

Při zápisu velkého 600 MB souboru se rychlost vyšplhala téměř k 13 MB/s, zatímco čtení dosáhlo opravdu špičkových 28 MB/s. U menších souborů reprezentovaných fotografiemi cca 1,5 MB to již bylo se zápisem horší (4,9 MB/s), jenže čtení zůstalo prakticky na stejné úrovni.

Hodnocení

Flashdisk Corsair Flash Readout nabízí kromě velmi slušného výkonu a líbivého vzhledu i něco navíc. Zabudovaný displej ukazující volné místo, název disku a graf zaplnění sice může někomu připadat jako zbytečnost, ale protože cena je srovnatelná s kolegy bez displeje, stojí jistě za povšimnutí. Vždyť který jiný flashdisk popíšete bez použití fixy či propisky?

Corsair Flash Readout

  • Rozhraní: USB 2.0
  • Zápis: 7 MB/s
  • Čtení: 20MB/s
  • Obsah balení:Flashdisk, prodlužovací USB kabel, poutko na krk
  • Vyráběné kapacity:
  • 1GB
  • 2GB
  • 4GB
  • 8GB
  • Cena 4GB verze:cca 1600Kč s DPH

Reklama

Výběr článků

Načítám