Hlavní obsah

Počítačová legenda IBM oslavila 100. výročí, začínala s píchačkami a váhami

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost IBM působí na trhu již úctyhodných sto let. Jeden z největších počítačových gigantů dnešní doby byl přitom založen ještě před tím, než první počítač spatřil světlo světa. V současnosti je IBM odbornou veřejností vnímáno jako nejinovativnější společnost na planetě.

Foto: Profimedia.cz

IBM

Článek

Historie společnosti International Business Machines (IBM) sahá až do roku 1911. V počátcích své existence se firma věnovala především výrobě nejrůznějších pomůcek, jako jsou automatické kráječe masa či hodiny pro kontrolu pracovní doby.

Kromě nejrůznějších vynálezů se IBM podílela také na americkém systému sociálního zabezpečení, prosazovala rovnost pohlaví, vymezila se záhy proti rasismu a jako jedna z prvních společností podporovala zaměstnávání handicapovaných.

Do výroby počítačů se IBM zapojilo v 50. letech, tehdy však pouze v rámci sálových PC. Pro domácnosti se začaly sestavy vyrábět v 80. letech. Mezi tím se firma věnovala také UPC kódům, operačním pamětem, nebo pevným diskům.

Počítač, který porazil člověka

Mezi nejznámější počítače společnosti IBM patří Deep Blue, který byl prvním strojem na světě, který porazil člověka. Podařilo se mu to 10. února 1996 při šachové partii s Garry Kasparovem. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

V roce 1989 měřil Kasparov síly s Deep Tought, oba zápasy však s přehledem vyhrál.

IBM se angažuje také při výrobě nejvýkonnějších superpočítačů na planetě. V prestižním žebříčku Top500 jich má více než třetinu, tedy téměř 200. [celá zpráva]

Jedním z nejvýkonnějších superpočítačů současnosti je hybridní systém IBM Roadrunner, umístěný v úřadu pro národní jadernou bezpečnost v americkém Los Alamos. Ten nabídne výkon přes jeden petaflop, tedy trilión operací za vteřinu. Peta je předponou pro milión miliard, výkon běžné stolní kalkulačky přitom představuje pouze několik jednotek či desítek flopů.

Království nových patentů

IBM je také králem v registraci patentů. Podle serveru Network World firma v loňském roce zaregistrovala u amerických úřadů 5896 patentů, čímž se už poosmnácté v řadě stala nejinovativnější společností na světě.

Patenty se týkají nejrůznějších oblastí a širokého spektra vynálezů, jako například medicíny, dopravy či rychlejšího zásahu v případě živelných katastrof.

Na vyvíjení patentů se podílelo přes sedm tisíc odborníků ze 46 států USA a z dalších 29 zemí celého světa. IBM, založená v roce 1911, ročně do výzkumu a vývoje investuje zhruba šest miliard dolarů (téměř 114 miliard korun). [celá zpráva]

„Stoleté výročí pro nás není pouze příležitostí oslavovat minulé úspěchy a dopad, jaký činnost naší společnosti měla na svět kolem nás. Nechceme se jen ohlížet do minulosti, chceme výročí využít především k zamyšlení nad budoucností a dívat se dopředu. Stoletá historie inovací pro nás znamená velký závazek přinášet chytřejší řešení i nadále,“ uvedl Vladek Šlezingr, generální ředitel IBM Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám