Hlavní obsah

PayPal zlomil nad librou hůl, spravovat digitální měnu Facebooku nebude

Washington

Americká platební platforma PayPal se rozhodla odejít z asociace, která má spravovat plánovanou digitální měnu internetové společnosti Facebook. Oznámila to firma. Dodala, že se hodlá soustředit na své vlastní aktivity.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook, který provozuje největší internetovou sociální síť na světě, představil plán na vytvoření digitální měny s názvem libra letos v červnu. Společně s řadou partnerů, včetně firem Paypal, Mastercard či Visa, vytvořil pro správu projektu Asociaci Libra sídlící ve Švýcarsku.

Visa a Mastercard přehodnocují podporu kryptoměny Facebooku

Internet a PC

Plány společnosti Facebook na novou digitální měnu však vyvolaly znepokojení mezi politiky, regulátory a centrálními bankéři ve Spojených státech i Evropě. Německo a Francie minulý měsíc slíbily, že budou blokovat fungování digitální měny libra v Evropské unii.

Virtuální měna libra

Novou měnu libra (v překladu váhy) představil Facebook v polovině června roku 2019.

Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

Plán Facebooku je ambiciózní, chce se totiž zaměřit na 1,7 miliardy lidí po celém světě, kteří nemají bankovní účet. Tito lidé by podle společnosti měli dostat možnost používat virtuální libru k nízkonákladovým převodům prostředků prostřednictvím mobilních telefonů.

List The Wall Street Journal tento týden s odvoláním na své zdroje uvedl, že vydavatelé platebních karet Visa a Mastercard a další financí partneři po negativních vyjádřeních vlád v USA a Evropě přehodnocují své zapojení do projektu. Obávají se totiž, že se dostanou pod drobnohled regulačních úřadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám