Hlavní obsah

Pandemický zájem o počítače slábne

New York

Globální prodej osobních počítačů v prvním čtvrtletí klesl. Vyplývá to z nejnovějších odhadů konzultačních společností, na které upozornil zpravodajský server CNBC. Prudký růst prodeje počítačů z doby pandemie je tak zřejmě u konce.

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad (ilustrační foto)

Článek

Konzultační společnost Gartner odhadla, že celosvětové dodávky osobních počítačů se v meziročním srovnání snížily o 7,3 procenta na 77,5 milionu kusů. Bylo to způsobeno především prudkým poklesem dodávek chromebooků, což jsou levné notebooky s operačním systémem od Googlu oblíbené ve školách. Bez chromebooků ale dodávky stouply o 3,3 procenta.

Operační systém Chrome OS nebývá u levnějších strojů volen náhodou. Jednak výrobci nemusejí platit za licenci, což zbytečně zvyšuje celkovou pořizovací cenu laptopu, jednak je ve srovnání s Windows systémem od Googlu značně jednodušší.

Díky tomu může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc notebooky s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu – vydrží tedy déle pracovat na baterii – a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Microsoft odhalil novou verzi Windows 11. Chce konkurovat Googlu

Software

Šest největších výrobců

Společnost IDC odhaduje, že prodej počítačů klesl o 5,1 procenta na zhruba 80,5 milionu kusů. Podle společnosti Canalys se dodávky počítačů snížily o tři procenta, i když tržby z prodeje počítačů podle firmy nadále rostly.

Mezi šest největších výrobců osobních počítačů podle počtu dodaných kusů patří Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus a Acer.

Pokles dodávek v prvním čtvrtletí je výrazný rozdíl proti obrovskému tempu růstu, které odvětví vykazovalo v loňském roce. V prvním čtvrtletí 2021 prodej osobních počítačů rostl nejrychleji za posledních 20 let, protože spotřebitelé i firmy nakupovali nové notebooky a stolní počítače kvůli práci a vzdělávání na dálku. Za celý rok 2021 vzrostl prodej osobních počítačů přibližně o 15 procent a po letech pomalého nebo žádného růstu se vrátil na úroveň z roku 2012.

Práce z domova hraje největšímu výrobci počítačů do karet. Zisk je rekordní

Hardware

Celosvětový nedostatek čipů

Výrobci počítačů se však také potýkají s problémy kvůli celosvětovému nedostatku čipů. Firmy rovněž zastavily dodávky nových počítačů do Ruska kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Výrobci počítačů a hlavních součástek pro jejich výrobu, jako jsou procesory, doufali, že pandemie vytvořila pro toto odvětví novou, vyšší prodejní základnu. Někteří analytici však varují, že existují známky toho, že by se růst mohl drasticky zpomalit, protože množství lidí si již nové počítače koupilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám