Hlavní obsah

Opera: Rozšířenost Firefoxu neodpovídá skutečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržní podíl internetového prohlížeče Mozilla Firefox neodpovídá skutečnosti a je velice přeceněn, oznámili počátkem týdne tvůrci konkurenčního programu Opera. Firefox používá mechanismus, jenž se snaží předpovědět, na které stránky uživatel v blízké budoucnosti přistoupí a následně je načítá do paměti. Díky tomu je jeho podíl mezi prohlížeči silně nadhodnocen, tvrdí představitelé Opery.

Článek

Funkce předpovídání odkazů, na které uživatel v budoucnu přistoupí, je standardně zapnuta již v aplikaci Mozilla Firefox 1.0. Počátkem letošního roku ji také podporuje vyhledávač Google a Firefox si díky tomuto mechanismu natahuje do paměti nejnavštěvovanější internetové stránky.

Podle posledních výzkumů provedených společností OneStat.com se v současnosti tržní podíl Firefoxu pohybuje kolem 8,7 procenta, Opera si drží jedno procento. Prohlížeč Internet Explorer společnosti Microsoft dominuje s 86,6 procenty.

Anketa
Myslíte si, že jsou statistické údaje týkající se tržního podílu prohlížeče Mozilla Firefox nadhodnocené? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

"Bohužel statistiky podceňují Operu a přeceňují Firefox. Opera používá mnohem lepší systém, díky němuž nemusí na webové stránky přistupovat tak často jako ostatní prohlížeče. Firefox naopak předčítá stránky díky spolupráci s Googlem. Z toho také vyplývá jeho velká statistická rozšířenost na internetu," komentoval situaci Jon von Tetzchner, výkonný ředitel Opery.

Mezi další fakta, která přispívají ke zdání malé rozšířenosti Opery na internetu, patří podle serveru ZDNet také to, že se Opera standardně na síti identifikuje jako Internet Explorer.

Podle Tetzchnera se počet uživatelů Opery pohybuje kolem 10 až 15 miliónů. Měsíčně si podle jeho slov stáhne Operu zhruba dva až tři milióny lidí. Analytici však dodávají, že není možné posuzovat tržní podíl prohlížeče pouze z údajů o počtu jeho stažení.

"Jestliže se dívají (tvůrci Opery) na počet stažení, proč se také nepodívají na počet lidí, kteří Operu opravdu používají? Já mám například Operu nainstalovánu, ale nedá se říci, že bych ji používal," sdělil James Governor, analytik společnosti RedMonk. "Házet čísly je nutno opatně, " dodal.

Anketa

Myslíte si, že jsou statistické údaje týkající se tržního podílu prohlížeče Mozilla Firefox nadhodnocené?
Ano
27,2 %
Ne
47,1 %
Nedokáži to posoudit
25,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 853 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám