Hlavní obsah

On-line hry: Zahraniční souboje o vrchol herní scény

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač se tento týden na poli profesionálního hraní neodehrála žádná akce hodná pozornosti, rozhodně nebyl ani na chvíli klid. Zprávy ze světa nás bombardovaly téměř každou hodinu. U nás se sice vesměs jednalo o menší kluby, zato v zahraničí o samotný vrchol hned několika herních titulů. Nejvíce šokující události k nám dorazily hlavně ze Skandinávie.

Článek

Novinky z domova

  • Sdružení eEriness opět hlásí změny ve svých řadách a už zase je řeč o Counter-Strike 1.6, na který se v tomto klubu neustále lepí smůla. Tentokrát je ovšem situace zcela odlišná, poněvadž vedení nebylo nuceno hledat náhradu za zaniklou sekci, nýbrž se s ní rozloučit a přijmout kvalitnějšího nástupce. Tím se stala pětice blix, tweety, arturo, tukan a jeffrei, jež nedávno brala bronz na ESET Cupu.
  • Ačkoliv se zdálo, že multiherní klan Verya eSports už zažehnal dlouhodobou krizi, najednou se objevily další problémy, které ho možná nakonec položí na kolena. Managment týmu údajně již nějaký ten pátek neplní své povinnosti, a proto se s ním rozhodly rozejít hned dvě sekce. Nejprve za lepší nabídkou do crew.sk přešla Warcraft 3 sestava s hvězdným Amaterem, poté si kufry sbalili i Call of Duty 4 zástupci Robos, ATOjik, crejz, erix a Davids, kteří budou pro změnu nosit dres BW Gaming.
  • I další zpráva se týká zmíněného slovenského celku crew.sk. Ten si trochu pohrál se svou Counter-Strike 1.6 sestavou, když vyměnil janika a nahradil ho zkušeným foxiqem. Jako důvod této kosmetické úpravy uvedli zbylí hráči j0sse, neverim, dezik a cHeatoN! nedostatek času, jenž janik věnoval hraní.
  • A je to tu znovu, nEophyte provádí svou téměř již pravidelnou rošádu v Call of Duty 4 týmu. Kádr pod vedením českého reprezentanta skywalkera sice nedávno na slovinské lance předvedl senzační výkon, jenž mu vynesl stříbro, nyní ale už po několikáté radikálně zasáhnul do svého složení. Klub se rozloučil s posledními posilami menym s neitheRem a namísto nich přijal vedle skywalkera, park89 a holliho snipera mattjeho z DOG Soldiers a ThOmAse, jenž naposledy působil u SnoopY.

V této sestavě se nEophyte poprvé a zároveň naposledy předvedli na slovinské akci GrandLan, kde až do samotného finále nezažili pocit prohry. Jenže v něm těsně podlehli eSubě, a možná i proto se pustili do další čistky ve svých řadách.

FOTO: eSuba.HAL3000

Novinky ze světa

  • Po dlouhé době o sobě dala vědět přední TrackMania organizace Dignitas, jež v současnosti sdružuje nejlepší evropské piloty této závodní hry. Kapitán celku gaLLa se rozhodl k propuštění rakouského jezdce PeZiho, místo něhož přijal trojici silných Francouzů Carla, Rapta a Tannise. Světová jednička se až do ESWC kvalifikace bude muset rovněž obejít bez Švéda MadneSSe a Nizozemce XenoGera. Oba špičkoví hráči si chtějí dát kratší pauzu.
  • Mom equals toilet konečně našli klub, jenž by mohli hájit. Nejednou se diskutovalo o tom, proč tento dánský tým, jenž už několik měsíců patří mezi elitu DotA scény, nespadá pod profesionální vedení. Nyní mohou tyto otázky ustat, protože Met podepsali přestup k celku Ravens, jenž je znám především u FIFA komunity. Hráči Smiske, AngeL, miGGel, Donald-Duck a MiseRy- tak získali novou motivaci, jež by je mohla dovést ještě výš.
  • Momentální suverén Counter-Strike: Source scény VeryGames vystrnadil svého dosavadního kapitána. Prazvláštní krok, za nímž stojí samotní hráči krL, mateOo, RpK a SmithZz, byl učiněn z neúnosného tlaku, jenž na ně RegnaM neustále vyvíjel. Ten se ale s francouzským klubem neloučí úplně, protože byl pouze poslán na lavičku náhradníků. Vzniklou mezeru v základní sestavě by měl vyplnit Shoxx z konkurenčních RedLine.
  • Skandinávské organizaci Meet Your Makers se blýská na špatné časy. Počátkem týdne se s vedením na prodloužení smluv nedohodl ženský Counter-Strike 1.6 tým tvořený Švédkami inzaneou, IpSou, zAAzou a Norkou Cazzidy, nyní na povrch vyplula zpráva o konci společnosti ESNation, jenž celé MYM vlastní a spravuje. Podle dostupných zpráv je reálný i odchod špičkové polské sekce, které nebyl už dva měsíce doručen plat.

:. Kvůli finančím problémům hlavního majitele Meet Your Makers přišel tento klub o šampionky ESWC. Ženský tým číslo jedna však nehodlá skončit, ve své kariéře chtějí hráčky pokračovat pod názvem Les Seules.

FOTO: HLTV

Evropa přichází o hvězdný tým, SK Gaming se loučí

Nemyslitelné se bohužel stalo nepříjemnou skutečností. Borci z SK Gaming, jednoho z nejstarších a u komunity vůbec nejsympatičtějších DotA týmů, se po dvou letech rozhodli ukončit svou činnost. Fanoušci tohoto švédského mohykána mohli vidět své oblíbence naposledy na německé akci DLMasters, kde podlehl svým velkým rivalům Ks.international a Meet Your Makers. Se scénou se tedy rozloučil třetím místem.

Historie SK se začala psát v roce 2007, kdy se k organizaci se silným zázemím připojil švédský klan TeamTeam vedený Jonathanem Bergem. Loda, jak zní Bergova notoricky známá přezdívka, dovedl bývalé TT k řadě senzačních vítězství a pro svůj nový domov získal nespočet titulů.

Za vydatné pomoci svých kumpánů Kima "Drayich" Larssona, Erika "Bogdan" Olssona, Joakima "Akke" Akterhalla, Tommy "toMpa" Anderssona, Edvina "KwoM" Börjessona a Gustava "Renji" Bergströma pro SK ukořistil prvenství z Prime Defending 10, ESWC Masters of Paris nebo DreamHack Summer 2008, čímž vytvořil možná nejrespektovanější a nejstabilnější DotA sestavu dosavadní existence tohoto oblíbeného Warcraft 3 módu.

:. Švédové rok 2008 sice odstartovali senzační výhrou na ASUS Spring 2008, po níž přidali zlato i z DreamHacku a pařížského ESWC, jenže v samotném závěru sezóny zklamali a na prvním místě se už neobjevili v žádné ze soutěží.

FOTO: SK Gaming

Jenže jak už to tak bývá, všechno dobré jednou končí, což nakonec platilo i pro neostřesitelnou Bergovu partu. Až do období ESWC 2009 se klub mohl honosit přízviskem "neporazitelný" či "tým číslo jedna", ale přesně na této akci bylo vše smazáno a začalo se hroutit jako domeček z karet. SK Gaming na vysoce prestižním turnaji selhali, právě čímž na sebe možná přivolali nezvyklé množství smůly. Svou kariéru krátce po soutěži v kalifornském San Jose dočasně ukončil dlouholetý člen základní sestavy Akke a do problémů, jež neumožňovaly aktivně hrát, se dostali i Bogdan a KwoM. Kádru se již nikdy nedařilo jako dřív.

Počátkem minulého týdne se vedení powerhousu společně se svými členy DotA sekce v dobrém dohodlo na neprodloužení vzájemné podpory. "V SK Gaming jsme všichni zažili báječné dny, vytvořili jsme skvělou partu lidí, která se postupně stala suverénním králem této hry a získala celou škálu cenných ocenění.

Avšak poslední týdny si spolu hraní už neužíváme jako dříve. Já sám nechci být zodpovědný za výsledky týmu, jenž ztratil motivaci k dalšímu pokračování, a proto jsme se shodli na ukončení naší činnosti," okomentoval šokující krok Jonathan Berg. Dne 10. března 2009 tedy skončila významná kapitola DotA kroniky. Závěrem nesmíme zapomenout zmínit ani hráče Snowa, Twisteda a Haila, kteří byli poslední týdny a měsíce nedílnou součástí tohoto skvělého týmu.

Nicméně fanoušci Jonathana "Loda" Berga nemusí zase až tak smutnit, protože jejich idol zdaleka ještě neodchází do hráčského důchodu. Krátce po skončení v SK Gaming kývnul na nabídku stát se součástí dosud konkurenčního celku Meet Your Makers. Tento tah MYM není žádným překvapením.

Skandinávský klan totiž nedávno přišel o jednu ze svých amerických posil Clintona "Fear-" Loomise, jenž dal radši přednost působení v domácím klubu The Pouncing Ligers. Vyloučit nelze ani pokračování dalších ex-SK hvězd. Ty by se celkem reálně mohly objevit například u obnovených mousesports nebo nových Xeo Divine.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: VeryGames znovu bodují

Neuplynul ani celý týden a francouzští VeryGames si na své konto připsali další cenné prvenství. V konkurenci evropské špičky brali zlato na EMS III. Pozadu...

Výběr článků

Načítám