Hlavní obsah

On-line hry: Totální fiasko v bitvě o milióny

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Counter-Strikový klan NecroRaisers se vydal do USA, aby bojoval v miliónovém turnaji. Jak dopadl? Kdo vyhrál 20 000 korun ve finále ESL? Jak trénuje špičkový hráč WarCrafta III? Vše se dozvíte v pravidelném článku ze světa hraní počítačových her.

Foto: Robert Rohál

Ukázka bookletu, který doprovází CD reedici Neckářova alba Tomu, kdo nás má rád.

Článek

Zprávy z domova

  • V pražské herně G8 se konalo finále české soutěže Electronic Sports League ve hře WarCraft III: The Frozen Throne. Téměř kompletní špička z České republiky i Slovenska bojovala o prizemoney ve výši 50 000 Kč, bohužel chyběl nedávný pokořitel Giacoma BTeam.BuchTa. nEph.Giacomo ve finále porazil slovenského hráče SGC.Frida v poměru 2:0, získal 20 000 korun a opět potvrdil svou domácí suverenitu.
  • Online turnaje ve StarCraft: BroodWaru s názvem Eternal Winter se zúčastnilo 64 hráčů z České republiky, Slovenska a Polska. V lítých bojích byl nejúspěšnější reprezentant ČR a vedoucí muž tabulky pořadí ČMSP nEph.Destroyer, který byl v souboji o zlato lepší než jeho klanový kolega nEph.Comon.
  • Chtěli byste vidět hráče počítačových her v televizi? TV pořad ProGamers je první u nás, který se snaží přiblížit hráče "normálním" lidem. Od prosince můžete pořad sledovat na infokanálech kabelových společností Karneval a UPC, od lednového čísla vychází také na DVD časopisu Level. Pokud nemáte přístup ani k jednomu z těchto médií, můžete si jej stáhnout ze stránek ProGamers.

Zprávy ze světa

  • V minulém čísle jsem vás informoval o turnaji Cyber X Games, který se konal v americkém Las Vegas. Celkem mělo být mezi soutěžící rozděleno 600 000 dolarů (asi 15 miliónů korun), což přilákalo ty nejlepší z celého světa. Bohužel však organizátoři velkou akci nezvládli a celý turnaj ztroskotal na problémech s hardwarem i softwarem. Turnaje ve většině her byly nakonec zrušeny, účastníkům (včetně českého klanu NecroRaisers) bylo slíbeno navrácení peněz za letenky i ubytování. E-sporty se tak dostaly do povědomí médií v zahraničí (o turnaji informoval například kanál CNN), bohužel však jiným způsobem, než bychom si přáli. Fotogalerii NecroRaisers z jejich cesty i pobytu v USA najdete na jejich webu.
  • poháru národů na serveru ClanBase ve hře Day of Defeat byla dohrána základní část. Do play-off postupují celky Španělska, Belgie, Francie, Švédska, Finska a Německa. Jméno nejlepšího bychom se měli dozvědět v následujícím týdnu.
  • Vývojařská firma Valve, která stojí za skvělým Counter-Strikem, se poprvé rozhodla vyhovět přání hráčů. Ti si stěžovali na nezáživnost špičkových CS zápasů, která vyplývala ze špatného systému přidělování peněz Counter-Teroristům. Budou nyní CS zápasy na plátně adrenalinovou podívanou pro diváky? Uvidíme, každopádně je to však krok správným směrem.

Žebříček ČMSP ve hře Quake 3

Od poslední prezentace pořadí Českomoravského svazu progamingu ve hře Quake 3 již uplynuly téměř dva měsíce a my se můžeme podívat, jak se změnilo celkové pořadí.

PořadíPřezdívkaJméno a příjmeníBodyZměna
1.[TA]TyfoonVladimír Pikna595+10
2.SP|DestaPetr Kotrlý550+80
3.[TA]SPYD3RJan Vaníček253+30
4.NR.IntEgrityMartin Vasmanský2000
5.JZD-ZUBBMiloš Zubal135+10
6.[TA]HellthMarek Kubát820
7.SP|MiciMichal Kotek50+50
8.[TA]xichtDavid Šulc380
9.kryst-offKryštof Černý33+18
10.MzikPavel Štohanzl29+10

Na prvních šesti místech se pořadí nezměnilo, všichni hráči si "nahrabali" za celý rok dostatek bodů a navíc se o Vánocích dohrál pouze jediný turnaj - ProGamers Quake 3 liga. V té zvítězil Desta a přiblížil se tak Tyfoonovi na rozdíl méně než padesáti bodů. Finálovým soupeřem Desty v PG lize byl jeho klanový spoluhráč SP|Mici, který se k hraní Quaka 3 na soutěžní úrovni vrací po dlouhé odmlce. Pokud mu nadšení vydrží, určitě se bude v pořadí posouvat směrem vzhůru. V desetičlenné tabulce má nejvíce zástupců (4) klan Total Annihilation, dva členy klan Satan's Proxies.

Rozhovor: BTeam.BuchTa

Mladý hráč BuchTa z klanu BTeam zazářil na turnaji ČMSP Invitational, kde porazil dlouhodobou českou jedničku - nEph.Giacoma. Má šanci podobný kousek zopakovat? Jak často trénuje? To se dozvíte v rozhovoru.

Ahoj, mohl by ses představit našim čtenářům?

Ahoj, jmenuju se Matyáš Deml, jsem z Prahy a je mi 16 let. Jsem studentem prvního ročníku Gymnázia Sázavská. V herním světě jsem znám pod přezdívkou BuchTa a hraju za klan BTeam.

Hraješ kromě WarCraftu III ještě nějakou jinou hru?

U WarCraftu samozřejmě trávím hodně času, takže mi ho na další hry moc nezbývá. Když už se chci odreagovat, zajdu si zahrát Counter-Strike, ve kterém hraji za BTeam | os ve druhé AMD PG lize. Občas zkusím i nějakou novinku, naposledy to byl Lord of The Rings: Návrat Krále.

Jak často trénuješ?

Trénuju každý všední den alespoň 3 hodiny, o víkendu někdy i více než 8 hodin. Snažím se hrát všechny turnaje, které existují a na které mám čas. Bohužel nemůžu hrát z domova z důvodu špatného připojení, a tak hraju převážně z PG Cyber Café, což se prodraží.

Kterých svých výsledků si nejvíce vážíš?

Nehraju WarCraft III zase až tak dlouho, takže doufám, že mé největší úspěchy teprve přijdou. :o) Prozatím jsem dosáhl čtvrtého místa na turnaji AMD PG Challenge.2003 (v turnaji Mistrovství České republiky) a 2. místo na turnaji v PG Cyber Café. Největším úspěchem je 1. místo na ČMSP Invitation turnaji, kam bylo pozváno 8 nejlepších hráčů z České republiky a Slovenska.

Co bys doporučil čtenářům, aby se zlepšili?

Doporučuju sledovat záznamy her dobrých hráčů a hrát pouze 1 vs 1, kde se nejvíc naučíte. Neměňte zbytečně po každém patchi rasu, protože si myslíte, že hra není vyrovnaná a jiná rasa má nad vámi převahu. Na zlepšení rychlosti a přesnosti klikání jsou nejlepší hry typu www.missionred.com. Poslední a nejdůležitější - rozhodně se nebojte chodit na turnaje, i když si myslíte, že na to nemáte. Turnaje vás naučí víc než týdny hraní.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: NecroRaisers si platí trenéra

Vážení čtenáři, v tomto pravidelném seriálu vám budu každý pátek přinášet informace ze světa profesionálního hraní počítačových her. Postupně byste se měli...

On-line hry: Hrají si a vydělávají

Minule jsme se věnovali 3D hře Counter-Strike, dnes je na řadě nejoblíbenější strategie dneška - WarCraft III. Dozvíte se základní informace o hře, tipy...

On-line hry: Nejlepší hráči letí do USA

V předchozím díle jsme probrali WarCraft III, dnes je hlavním tématem NHL 2004, konkrétně vyvrcholení české kvalifikace na Světový šampionát. A kteří dva čeští...

Výběr článků

Načítám