Hlavní obsah

On-line hry: Progaming od května na Eurosportu

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronické sporty si vybudovávají stále silnější pozici, začínají pronikat i do klasických médií. To potvrzuje nově navázaná spolupráce progamingové ligy CGS se sportovním kanálem Eurosport, v jejímž rámci bude tato televize vysílat souboje počítačových hráčů. V článku se dozvíte i další aktuální informace z domácího i zahraničního progamingu.

Článek

Novinky z domova

  • Mezinárodní turnaj Sennheiser MYM PriDe #10 ve hře Warcraft III DotA dospěl do závěrečného play-off pro 16 týmů, v bratrovražedném boji se o jednu z pozic utkaly český tým nEophyte a slovenští Storm Games Clan. Ačkoli nEph v duelu jasně zvítězili, po uznaném protestu SGC ohledně smurfingu do dalších bojů postupují Slováci a v prvním kole se utkají s favorizovanými MYM.
  • Již potřetí se do heren sítě PG Cyber Café sjeli příznivci fotbalu, konkrétně hry FIFA 08, aby si to v rámci PGCT turnaje pod záštitou firmy Microsoft rozdali o finanční odměny, věcné ceny a body do hodnocení ČMSP. Vítězství v konkurenci 41 hráčů vybojoval Jiří "uniQue" Grygar, který v průběhu turnaje neprohrál ani jediný zápas a ve finále přehrál nEph.Snkrjana v poměru 2:0.
  • Česká sázková kancelář Fortuna stále rozšiřuje nabídku progamingových zápasu, na něž lze sázet. Nejnovějšími přírůstky jsou dva turnaje v rámci ClanBase EuroCupu, a sice ve hrách Counter-Strike: Source a FIFA 08. Jedním z favoritů CSS je právě eSuba, želízkem v ohni domácí FIFA komunity je pak loňský vítěz WCG kvalifikace, Slovák oSiSxD.
  • Není to tak dávno, co se přední domácí multiherní tým inteRaction rozloučil se svou W3: DotA divizí, a už si za něj našel náhradu. Pod tagem iR budou nyní vystupovat bývalí Cyber Machines (parez, slambik, craNich, Denyk, Serja a Kacer), ti mají na kontě např. 1. místo v BenQ DOTA lize anebo dvě třetí místa z letošních turnajů PG Cyber Tour.

Microsoft.FIFA 08 PG Cyber Tour v herně VOLNÝ PGCC Flóra

Novinky ze světa

  • Nejlépe dotovaná progamingová soutěž všech dob Championship Gaming Series (CGS) s dotací v řádu miliónů dolarů oznámila v těchto dnech další důležité informace týkající se nadcházející sezóny. Pro diváky je tou hlavní zprávou mediální partnerství s přední televizní stanicí Eurosport a již od května se tak na kanále Eurosport 2 můžeme v hlavním vysílacím čase potkat s progamingovými zápasy série CGS. Jak si povede v porovnání např. s fotbalem či atletikou? Uvidíme, ale pravděpodobně tento výsledek výrazně ovlivní pozici elektronických sportů do budoucnosti.
  • Slušného úspěchu dosáhl v těchto dnech přední český hráč Filip "Koozy" Lejček, aktuální Mistr ČR ve hře FIFA, když se probojoval až na nejvyšší příčku celoevropského žebříčku ESL FIFA 08 1on1. Až za ním jsou v žebříčku účastníci WCG anebo ECG, svou dobrou formu bude mít příležitost prodat na letním LAN turnaji v Dánsku , kterého by se měl zúčastnit.
  • Jednou z nejlépe obsazených lig poslední doby ve hře Warcraft III byla NeoStar League pořádaná v Jižní Koreji. Zúčastnil se jí např. nejlepší hráč světa MYM]Moon anebo další Korejec SK.Lyn, finálový zápas byl ale čistě čínskou záležitostí. První místo (a 4500 eur) si odvezl předloňský WCG vítěz WE.Sky, když ve finále těsně porazil svého méně známého kolegu z klanu WE.Infiho v poměru 3:2 na mapy.
  • Progamingově velmi silné Německo má za sebou finálový turnaj ESWC kvalifikace ve hře Counter-Strike 1.6, hlavními favority turnaje v Dortmundu byly týmy mousesports a Alternate. Někteří z jejich konkurentů nedorazili, a tak není velkým překvapením, že právě tyto dva celky obsadily první dvě pozice a můžou se těšit na finálový ESWC turnaj v americkém San Jose.

Vítězný tým CGS 2007 - Chicago Chimera

European Nations Championship - známe základní skupiny

Soutěž European Nations Championship (ENC) je poměrně jednoznačně nejvýznamnější soutěží národních reprezentací, na pěkné prizemoney (celkem 55 000 eur) a finále na veletrhu Games Convention organizátoři vždy nalákají špičku v daných soutěžích. Ke tradiční trojici Counter-Strike 1.6, Warcraft III a FIFA letos přibyl Counter-Strike: Source, což naprosto vyhovuje české reprezentaci, která je právě v této hře velmi silná.

Doposud byla odehrána série předkvalifikací (několik kol v každé hře, dle počtu přihlášených), jediné zástupce v hlavní soutěži máme právě v Counter-Strike: Source. Ve W3 jsme reprezentaci do turnaje ani nesestavili, CSkaři vypadli ve 2. kole předkvalifikace se Slovenskem a FIFAři rovněž ve 2. kole s Izraelem. V každé z her je v hlavní soutěži 12 týmů rozdělených do dvou skupin, z každé skupiny postupuje na LAN finále vítěz, týmy z druhých a třetích míst se o postup utkají v minibaráži.

Loňské finále European Nations Championship na Games Convention.

Counter-Strike: Source

Los naší reprezentaci přiřadil do skupiny B s týmy Švédska, Německa, Ruska, Dánska a Maďarska. Hlavním favoritem na postup jsou domácí Němci, o zbývající dvě místa zajišťující baráž se poperou zbylé týmy, slušnou naději na toto umístění má i česká reprezentace složená z týmů nEophyte a eSuba. Ve skupině A bude o svou šanci bojovat reprezentace Slovenska, v konkurenci Velké Británie, Francie či Finska to bude mít ale velmi těžké.

Counter-Strike 1.6

Ve hře CS 1.6 se našim hráčům nepodařilo postoupit do hlavní soutěže již potřetí za sebou, poměrně blízko postupu byli Slováci, ale stop jim vystavil silný tým Francie. Z rozlosování do dvou skupin jsou určitě šťastnější týmy nalosované do skupiny B (např. Francie, Polsko, Rusko), protože v Áčku se sešla hromada jasných zájemců o postup (Německo, Švédsko, Norsko, Finsko, Španělsko). Titul obhajují Poláci.

Warcraft III

Není to tak dávno, kdy česká reprezentace s Giacomem a Hum4nicem jen těsně přišla o postup mezi nejlepší čtyři, letos ale na nás přišly horší časy. Čeští hráči se do poháru ani nepřihlásili a můžou tak pouze sledovat, jestli titul obhájí loňští vítězové z Finska. Finové se ve skupině B utkají se Švédskem a Ruskem o postup, skupina A je o poznání silnější a potkávají se tam Francouzi (s ToDem), Nizozemci (s Grubbym), Němci a Bulhaři.

FIFA 08

Poslední hrou ENC je fotbálek FIFA 08, loni se ve finále radovali domácí Němci, stejně jako v předchozích dvou letech. Letos v týmu nenajdeme bratry Schelhaseovy, ale i přesto jsou Němci opět favority. Ve skupině A by neměli mít problémy s postupem, do Béčka osud zavál tři silné zájemce o postup - Poláky, Rusy a Ukrajince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám