Hlavní obsah

On-line hry: Nejlepší hráči letí do USA

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V předchozím díle jsme probrali WarCraft III, dnes je hlavním tématem NHL 2004, konkrétně vyvrcholení české kvalifikace na Světový šampionát. A kteří dva čeští hráči se podívají v únoru do Minnesoty? Nejen to se dočtete v článku.

Článek

Zprávy z domova

  • Českou kvalifikace na Světový šampionát ve hře NHL 2004, kterou spolupořádali v Bontonlandu ProGamers a domácí divize Electronic Arts, vyhrál hráč [IK]JunEAu, druhý skončil Mario. Oba v únoru pojedou reprezentovat Českou republiku do amerického Minneapolisu.
  • Hráči CS sekce klanu NecroRaisers byli na rok vyloučeni z ligy ESL z důvodu pokusu o podvod, jak oznámil šéf české divize ESL Moon.
  • Ve StarCraft: BroodWar turnaji v pražské herně G8 byl nejlepší CDS)Dark_Caleb, na stupních vítězů se dále umístili jeho spoluhráči z klanu CDS Gantrior a Blooder.

Zprávy ze světa

  • Světová megaakce s názvem Cyber X Gaming, která se bude konat v americkém Las Vegas začátkem ledna, oznámila vypsání ženských turnajů ve hrách Quake 3 a Counter-Strike. Celkové dotace na tyto dva turnaje dosáhnou 20 000 dolarů.
  • Vedoucí hráč ČMSP žebříčku a zároveň nejlepší česko-slovenský hráč ve hře Warcraft III: Frozen Throne, Giacomo, se probojoval mezi elitní třicítku evropského žebříčku.
  • V průběhu minulého týdne mohli hráči hlasovat, o kterou hru by chtěli obohatit turnaj CPL Summer 2004. Do užšího výběru postoupily tyto: StarCraft: BroodWar, Wolfenstein: Enemy Territory, Day of Defeat, WarCraft III: Frozen Throne a Battlefield 1942. Pokud je vám některá z nich sympatická, můžete pro ni zahlasovat zde.

Reportáž: Finále české kvalifikace NHL 2004

Ve čtvrtek brzy ráno se v Bontonland Megastoru sešli nejlepší čeští hráči hry NHL 2004, aby si to zde rozdali o dvě postupová místa na světové finále v Minnesotě. Ze 32 kvalifikantů jich nakonec dorazilo na místo 27, což je oproti loňským šestnácti docela úspěch. Systém turnaje byl standardní hokejový - hráči byli rozděleni do osmi skupin a vždy dva nejlepší postupovali do play-off.

Již v základních skupinách jsme viděli vyrovnané zápasy a např. celá skupina F byla rozhodnuta o pouhý jeden gól, který odděloval druhého (postupujícího) od třetího (nepostupujícího). V jiných byla situace poměrně jasná a už tady se začínali rýsovat první favorité. Loňský vítěz [IK]agent postupoval až ze druhého místa, což mu před prvním kolem play-off hraném na jediný vítězný zápas přiřazovalo některého vítěze skupiny.

Po odehrání všech zápasů základních skupin následovala tisková konference, na které si sales manager EA Otto Jerman pochvaloval začátek spolupráce s Bontonlandem. Zároveň bylo oznámeno, že pro příští rok je NHL 2004 plnohodnotnou hrou seriálu Mistrovství republiky v počítačových hrách, což určitě udělalo radost přítomným hráčům. :o)

Ti už ale nejspíš mysleli na zápasy play-off, ze kterých nakonec vzešli dva šťastlivci - reprezentanti ČR. Už v prvním kole play-off bylo jasné, že do USA se tento rok nepodívá loňský vítěz [IK]agent, když prohrál těsně 7:8 s jedním z překvapení turnaje, rihycem. Ve druhém kole play-off (to už se hrálo na dvě vítězná utkání) došlo i na první protest. Hráč [IK]JunEAu si stěžoval na to, že jeho soupeř IniJ76 použil nepovolené zvýhodnění vlastních hráčů. Po poradě adminů se zápas opakoval a JunEAu zvítězil 11:10.

Zřejmě nejdůležitější momenty jsme viděli v semifinále, kde se ze čtyř nejlepších museli vybrat dva, kteří se podívají do USA. Oba souboje (Mario vs. rihyc a [IK]JunEAu vs. A1EX) byly velmi vyrovnané a diváci mohli na plátně vidět opravdu špičkový hokej.

Mario - rihyc 17:15 (10:9 a 7:6)

[IK]JunEAu - A1EX 10:9 (5:4 a 5:5)

Bylo tedy jisté, že Ameriku na vlastní oči uvidí Mario a JunEAu, zatímco rihyc a A1EX se museli spokojit s hrami od společnosti Electronic Arts. Aby však měli Mario a JunEAu o co bojovat ve finále, byla prvnímu slíbena konzole Playstation 2 (stříbrný hráč ji bude mít pouze zapůjčenu do odletu na šampionát).

[IK]JunEAu - Mario 11:9 (6:5 a 5:4)

Celkové pořadí:

1. [IK]JunEAu - cesta na Světový šampionát NHL 2004 + konzole Playstation 2

2. Mario - cesta na Světový šampionát NHL 2004

3. A1EX - originální hra FIFA 2004

Rozhovor: [IK]agent

Vzhledem k tomu, že je dnes téměř celý článek věnován hře NHL, promluvil jsem si na kvalifikaci NHL 2004 s hráčem, který loni českou kvalifikaci vyhrál a jel se podívat do USA. Jak se mu v Americe líbilo a co říká kvalifikaci letošní? I to se dozvíte.

pozn.: S agentem jsem hovořil po skončení základních skupin, tedy nevěděl, kdo vyhraje ani jak skončí on sám.

Ahoj, můžeš se čtenářům Novinek představit?

Ahoj, jmenuji se Daniel Vejs, je mi 27 let a jsem soukromým podnikatelem v oboru čalounictví.

Jak dlouho a jak často hraješ NHL? Hraješ i jiné hry?

S hokejem jsem začal zhruba v roce 1993 a od té doby jej s většími či menšími přestávkami hraju téměř denně. Samozřejmě mě baví i ostatní sportovní hry jako třeba fotbal nebo basket, ale hokej jednoznačně vede.

Jaký je rozdíl mezi NHL 2003 a 2004?

Asi to tak svátečním hráčům nepřijde, ale jsou hodně rozdílné. NHL 2004 vyšla poměrně nedávno, takže ještě nebyly objeveny zaručené způsoby, jak vstřelit gól. Zároveň dnes platí, že šanci uspět má hráč pouze tehdy, když vychází ze zajištěné obrany.

Kolik hodin denně musí člověk hrát, aby se podíval do Ameriky?

V současnosti hraju NHL asi 3 hodiny denně, ale bývalo to i víc, asi 5 hodin denně. Loni byla kvalifikace trochu lehčí než letos a když se k tomu tehdy přidala i troška štěstí, vyhrál jsem ji.

A jak se ti v USA líbilo?

Byl to samozřejmě fantastický zážitek, turnaj samotný se odehrával vedle haly Floridy Panthers ve speciálně postavených mantinelech, všude visely vlajky, blikala světla, prostě paráda. Škoda, že se v USA hrálo na X-Boxech, protože Evropané na to nebyli zvyklí a Američané a Kanaďané měli výhodu.

Nakonec jsi skončil na druhém místě, jak hodnotíš svůj výkon?

Ono se to hodnotí těžko, protože jsem musel hrát na jiném hardwaru než jsem zvyklý, ale každopádně si myslím, že druhé místo je slušný úspěch i pro českou scénu jako celek. Tento rok už si asi na české zástupce budou muset dát pozor.

A kdo vyhraje českou kvalifikaci letos?

Vypadá to, že organizátoři udělali kus práce a sešla se zde opravdová česká špička. Minimálně polovina z nich NHL hraje na velmi dobré úrovni a má v play-off šanci. Já jsem už ve skupině prohrál jeden zápas, ale postoupil jsem z druhého místa dál, takže zatím šanci taky mám. Uvidíme...

Žebříček ČMSP ve hře WarCraft III

Před týdnem jsme probírali situaci ve StarCraftu a i dnes se budeme věnovat strategii, tentokrát WarCraftu III. Pojďme tedy rovnou na pořadí nejlepších českých (a slovenských) hráčů.

PořadíNickJménoPříjmeníBody
1.GiacomoMichaelHladík740
2.BTeam.Lord.ChickMartinVítek313
3.NR.RullerJiříKremser250
4.KnightMerlinDaliborHlava230
5.UnoRomanVlček185
6.FrídoMariánFridrich156
7.KacerStanislavKvačkaj90
8.BTeam.BuchTaMatyášDeml35
9.TLaLocMartinKovačič35
10.DunadanVojtěchŠefler34

Na prvním místě je s velkým náskokem člen klanu nEophyte Giacomo, který byl zhruba před půl rokem koupen z klanu xenoGens. Více než čtyřsetbodový náskok získal i díky úspěchům v mezinárodních turnajích a zřejmě jako jediný hráč u nás je schopen porážet hráče užší evropské špičky. Na druhém místě je Lord.Chick, se kterým jsem si minulý týden popovídal právě o WarCraftu III, bronzový NR.Ruller získal všech svých 250 bodů za druhé místo na turnaji InvexCup 2003. V první pětce najdeme ještě dva hráče klanu NecroRaisers - čtvrtý KnightMerlin reprezentoval Českou republiku na turnaji World Cyber Games v Koreji, zatímco bývalý kvalitní hráč StarCraftu i Counter-Striku Uno už nehraje tolik jako dříve. Ve WarCraftu III se pořádají pravidelné turnaje v PG hernách a každý měsíc tak mají hráči možnost získávat nějaké bodíky do žebříčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám