Hlavní obsah

On-line hry: Herní olympiáda klepe opět na dveře

Novinky, Jakub Trulík

Před rokem v tuto dobu jsme již znali téměř kompletní obsazení naší reprezentace pro World Cyber Games 2008 v německém Kolíně nad Rýnem. Letos se kvalifikace sice trochu opozdila, nicméně je tu opět. V průběhu týdne byl spuštěn oficiální český web herní olympiády, který nám mimo jiné prozradil jména pěti soutěžních titulů pro ročník 2009.

Článek

Novinky z domova

  • Bývalá klubová jednička nEophyte se již po několikáté navrací na pole střílečky Call of Duty 4. Vedení mělo již delší čas problémy s angažováním stabilního kádru, jenž by legendární tuzemský celek neopouštěl po pár týdnech. Nyní mu nahrály do karet existenční problémy Illusion Pictures Team, které nEph umožnily přetáhnutí sestavy mausen, Hitch, ThOmAs, paZ a Glady.
  • Problémy konkurence se rovněž hodí suicide.cz. České sdružení využilo obnovené krize v inteRaction a když se bez domovu ocitlo ex-iR složení dříve známé jako Sunny Days, okamžitě po něm sáhlo. Ačkoliv suicide na naší scéně působí po dlouhá léta, v oblasti Team Fortress 2 je to jeho debut, v kterém ho budou doprovázet střelci Enevy, AntiKK, woo, Bublifuck, Toy-Boy, woko a Mor!scz.
  • Velký comeback hlásí Defiance. Úspěšný multiherní klan, jenž se proslavil především v letech 2007 a 2008 zásluhou své Counter-Strike: Source sekce, se navrací právě zásluhou této FPS hry. Na celé věci je nejpikantnější fakt, že Defiance přijímají CS:S tým, který je ovšem složen z CoD hráčů, které jejich titul omrzel. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se bude přeběhlíkům hardymu, kopymu, Jaluovi, showemu a menymu dařit.
  • Smutnou zprávou týdne se stává informace, kterou do světa vyslal náš gigant eSuba. Jeho hvězdný Call of Duty 4 kádr, jenž si jméno vybudoval nejen u nás, ale i ve světě, kde bezesporu patří mezi absolutní špičku, což potvrdil i výsledky na Lan79 či TeX, opouštějí dva články sestavy! Prvním z nich je king, který se rozhodl dát přednost svému osobnímu životu, druhým je beaster, jenž přestupuje ke SnoopY. U eSuba tak zůstává pouze trojice Mazarini, Luboshmir, paradox, jejíž budoucnost je silně nejistá.

Novinky ze světa

  • V Severní Americe se po krizi vzniklé krachem megalomanské soutěže CGS opět začíná blýskat na lepší časy zástupcům Counter-Strike: Source. Ve hře během posledních měsíců vzniklo několik zajímavých lig, jež hráče pomalu lákají, aby se vrátili zpět k CS:S. Jedním z prvních ambiciózních týmů, jenž by chtěl cestovat i na evropská klání, je Vitriolic poskládaný ze zkušených jmen, jako je Rambo, clowN, Warmach1ne, DAFF a Devour.
  • Ve Velké Británii už se stalo tradicí, že po každé lance i-series přicházejí vlny změn v řadách celků, které si sice dělaly naděje na přední umístění, avšak jejich konečný výsledek byl zcela odlišný. Jedním z takových je YoYoTech.AMD, jenž po fiasku na i37, kde jeho nabuzení Call of Duty 4 reprezentanti skončili až na 9.-12. místě. Špatné umístění stálo členství v YYT Moffa, jehož nahradí robb, bývalý kapitán Celsus.
  • S jedním členem se taktéž rozloučili finští Counter-Strike: Source borci zastupující německou organizaci diamondZ. Klan, jenž mile překvapil na The-eXperience, kde obsadil nevděčnou čtvrtou pozici, opustil kononen, kterého zlákali konkurenční Finnish Royality v sestavě cisU, aNGeldusT, nashje, owa. Na to diamondZ překvapivě reagovali oznámením konce, poněvadž se na nucený odchod do armády pomalu chystal i SAMITSKY.
  • O tom, že se uvnitř SK Gaming chystá něco velkého, jsme vás informovali již v předešlém článku, když Tentpoleho nahradil talent zneel. Podle švédských médií se ale chystá další přestup, a to výměna zeta za ostříleného tahouna SnajdaNa, který za SK hrával už v minulosti. Vedení německé organizace tak chce prý vytrestat mladého Švéda za jeho zmeškání letu na Global Challenge v Kolíně nad Rýnem. Zda jsou ovšem tyto informace pravdivé či klamem jako odchod RobbaNa, není dosud potvrzeno.

Blíží se start česko-slovenské kvalifikace pro World Cyber Games 2009

Zatímco sportovní olympiáda probíhá pouze jednou za čtyři, respektive dva roky, její herní verze nazvaná World Cyber Games je tu bez výjimky rok co rok. Již od roku 2000, kdy se WCG poprvé konalo v Jižní Koreji, se ti nejlepší profesionální hráči počítačových, konzolových a mobilních titulů scházejí, aby vyřešili věčnou otázku, kdo je vlastně nejlepším progamerem. Ani jubilejní 10. ročník, který hostí čínská metropole Chengdu, nebude jiný. A náš výběr bude opět u toho!

Dosud se velké finále (tzv. Grand finále) konalo čtyřikrát v Jižní Koreji, dvakrát v USA a jedenkrát v Singapuru, Itálii a Německu. Čína se tedy stane šestou zemí, jež bude poctěna úlohou připravit tu nejlepší herní podívanou. Stejně jako všechny předchozí ročníky i letos se očekává vzrůst počtu účastníků a zapojení více národností. Během historicky prvního dostaveníčka World Cyber Games v roce 2000 se v zápasech představilo 147 zástupců ze 17 zemí. Na Grand finále 2009 v Kolíně nad Rýnem to bylo už rovných 800 hráčů 78 národností. Od roku 2002 máme na turnaji i svůj vlastní výběr.

Ten bude pro misi v Chengdu, hlavním městě sečuánské provincie, složen z vítězů česko-slovenské kvalifikace v akční střílečce Counter-Strike 1.6, strategiích Warcraft 3: The Frozen Throne a StarCraft: Brood War, virtuálním fotbale FIFA 09 a závodní arkádovce TrackMania Nations Forever. Právě TMNF, v němž máme společně s FIFA a W3 největší naději na úspěch, bude mít na WCG 2009 svůj debut. Dosud se ve hře soutěžilo pouze na zaniklém ESWC, pro jehož účely byla speciálně vytvořena.

Kromě zmíněných titulů se bude v Číně bojovat také v Red Stone, Carom 3D, Guitar Hero World Tour, Virtua Fighter 5, Wise Star 2 a Asphalt 4. Na své si tedy přijdou i příznivci konzolového či mobilního hraní. Pořadatelem naší domácí kvalifikace je již tradičně společnost Progamers ve spolupráci s portálem United-Games.cz. Podrobnosti o letošním ročníku, registracích a hrách můžete naleznout na webu World Cyber Games.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Čeští hráči zaplavili Dánsko

Během posledních týdnů se stalo zvykem, že hlavní část našich pravidelných článků o progamingu tvoří světové akce, na něž kromě světové špičky zavítali i naši...

Výběr článků

Načítám