Hlavní obsah

On-line hry: Herní mistři pro rok 2007 jsou známi

Novinky, Michal Sztemon

Stejně jako v předchozím článku se budeme věnovat finálovému turnaji Mistrovství ČR v počítačových hrách na veletrhu Invex-Digitex. Zhruba 300 soutěžících si to na InvexCupu rozdalo o ceny v hodnotě 310 000 Kč, svou váhu mají i tituly Mistrů ČR. A co nás čeká? Překvapivé vyřazení Giacoma, tři české tituly putují na Slovensko a spousta fotek.

Článek

Minulý on-linový článek padl přesně doprostřed probíhajícího finále Mistrovství České republiky v počítačových hrách, jen pro jistotu zde zopakuji alespoň základní informace. Celoroční seriál Mistrovství ČR v počítačových hrách je nejdůležitější akcí domácího progamingu, skládá se z řady kvalifikačních turnajů (ať už v hernách PG Cyber Café, online lig a turnajů anebo LAN akcí) a velkého finále na veletrhu Invex-Digitex.

V roce 2007 se v rámci Mistrovství ČR soutěží v osmi hrách - Counter-Strike, Call of Duty 2, Counter-Strike: Source, Warcraft III DotA, Warcraft III, Starcraft: Broodwar, FIFA 07 a NHL 07. Ti nejlepší hráči v dlouhodobém hodnocení ČMSP si zajistili postup na finálový turnaj, který se uskutečnil na Invexu v termínu 23.-27. října. Pokud jste chtěli v Brně vidět ty nejlepší české a slovenské hráče, museli jste zamířit do pavilonu D, kde se celá show odehrávala. Na InvexCupu pochopitelně nešlo pouze o progaming, přestávky mezi zápasy MČR vyplňovaly soutěže pro diváky a zájemci si mohli vyzkoušet např. pecku Crysis.

Již v minulém článku jsem komentoval dohrané turnaje AMD Counter-Strike 1.6 a LINKSYS Call of Duty 2, dnes tedy pouze telegraficky. Souboj v Counter-Striku byl zřejmě nejvyrovnanějším ze všech, na titul měla šanci hned pětice týmů, což zohlednili i bookmakeři Fortuny, kde se dalo na CSko sázet. Vítězství si na Slovensko odvážejí ostřílení FU.sk, kteří ve vypjatém finále před zraky totálně zaplněného pavilonu D přehráli nadějný český tým faberi Bellatores a vyhráli tak pětici herních notebooků Fujitsu Siemens řady AMILO v ceně 200 000 Kč. Ve hře Call of Duty 2 byl favorit jasný, klan eSuba s domácími týmy příliš neprohrává a i na Invex se dokázal dobře připravit. Ve finále turnaje sice eSubu trochu potrápili nEophyte, ale na vítězství jim to nestačilo.

AMD Counter-Strike 1.6

AMD Counter-Strike 1.61. místo: FU.sk - 5x notebook Fujitsu Siemens AMILO Xi2528

AMD Counter-Strike 1.61. místo: FU.sk - 5x notebook Fujitsu Siemens AMILO Xi25282. místo: faberi Bellatores

3. místo: nEophyte.Intel

LINKSYS Call of Duty 2

LINKSYS Call of Duty 21. místo: eSuba.HAL3000 - 5x 19" LCD monitor ASUS

LINKSYS Call of Duty 21. místo: eSuba.HAL3000 - 5x 19" LCD monitor ASUS2. místo: nEophyte.SteelSeries

3. místo: FakaHeda e-Stars

ATI Warcraft III

Ve strategické hře Warcraft III byl favorit nadmíru jasný - Michael "Giacomo" Hladík je opravdovou hvězdou domácího progamingu a v soubojích s českými a slovenskými hráči příliš nechybuje. Ale každá série jednou končí a Giacomo by po Invexu mohl vyprávět. Ve finále Winners Bracket nestačil v poměru 1:2 na SkyR)Bonecrackera, vše ale ještě mohl zachránit přes opravný pavouk. I tam ale chyboval, když jej stejným poměrem porazil faB.KraGesh a odsoudil "až" na třetí místo. Finálový zápas byl jasnou záležitostí Bonecrackera, který tak vůbec poprvé získal titul Mistra ČR ve hře Warcraft III.

1. místo: SkyR)Bonecracker - GPS navigace MIO H610

1. místo: SkyR)Bonecracker - GPS navigace MIO H6102. místo: faB.KraGesh

3. místo: nEph.Giacomo

Fujitsu Siemens NHL 07

Hokejové souboje ve hře NHL 07 tak jasného favorita neměly, nejvíce se čekalo od silné eskadry z klanu eSuba a také od hráčů nEophyte. Řada soutěžících již pilně trénuje na nové verzi NHL 08, což se negativně projevilo při řešení herních situací. Do finálového zápasu (hraného na pódiu před zraky diváků) se probojoval obhájce titulu Hunter_SS z klanu nEophyte, jeho vyzyvatelem byl eSuba|hotar. Ačkoliv měl hotar lepší pozici díky postupu z Winners Bracket, ve finále neuhlídal Hunterovu hvězdu Petera Forsberga a v útočně laděném utkání prohrál. Hunter_SS tak obhájil svůj titul z loňského roku.

1. místo: nEph.Hunter_SS - GPS navigace MIO H610

1. místo: nEph.Hunter_SS - GPS navigace MIO H6102. místo: eSuba|hotar

3. místo: iR|Davinho

LYNX Broodwar

Úroveň domácí Starcraft scény je nyní spíše níž než bývala, vyrovnané souboje se špičkovými světovými hráči jsou minulostí. Přesto však bylo zajímavé sledovat, jak se česká špička (zejména z týmu Czech Demolition Squad) popere se slovenským hráčem MAIXem, vítězem domácí WCG kvalifikace i LYNX BW ligy na portále ProGamers. Slovák MAIX narazil až ve finále Winners Bracket, kdy se v lepším světle ukázal český hráč CDS)Lord.Ghoust. MAIX ale přehrál hvězdu minulosti CDS)Dark_Caleba a ve velkém finále Ghoustovi porážku oplatil. Potvrdil tak svou dominanci na česko-slovenské scéně a odváží si z Brna titul Mistra ČR.

1. místo: nEph.MAIX - GPS navigace MIO H610

1. místo: nEph.MAIX - GPS navigace MIO H6102. místo: CDS)Lord.Ghoust

3. místo: CDS)Dark_Caleb

Microsoft FIFA 07

Stejně jako u hry FIFA 07 platí, že řada soutěžících již pilně trénuje hru FIFA 08, která je v mnoha ohledech odlišná. Větší šanci na úspěch v silné česko-slovenské konkurenci tak měli hráči, kteří se nenechali zlákat řadou možností nové FIFY a raději vyčkávali až na poslední turnaj Mistrovství ČR. Favoritem InvexCupu byl slovenský hráč Adamosis (nyní hrající pod nickem oSiSxD), vítěz WCG kvalifikace a účastník světového finále WCG. V tomto případě ale formule slovenský hráč+účastník WCG=vítěz neplatila, když se na Adamosise dobře připravil český hráč Koozy a dokázal ho dvakrát za sebou porazit.

1. místo: cZ.Koozy - myš Microsoft Habu + fotoaparát Canon

1. místo: cZ.Koozy - myš Microsoft Habu + fotoaparát Canon2. místo: NR.oSiSxD - myš Microsoft Habu

3. místo: nEph.acsp - myš Microsoft Habu

VOLNÝ Counter-Strike Source

Mladší bratříček Counter-Striku u nás stále nemá tak pevnou pozici jako jinde ve světě, o svých výhodách se Source snažil přesvědčit na Invexu diváky i pořadatele. Jasným favoritem byl v osmičlenném startovním poli tým eSuba, za ním už se ale řadilo více týmů pro boj o zbylá místa na stupních vítězů. Papírové předpoklady se potvrdily, když eSuba prošla turnajem jako nůž máslem a ve finále porazila klan faB v poměru 16:8. Třetí medailovou pozici berou nEophyte a drží tak zajímavou statistiku - v každém turnaji MČR medaile.

1. místo: eSuba - 5x 19" LCD monitor ASUS

1. místo: eSuba - 5x 19" LCD monitor ASUS2. místo: faberi Bellatores [UG]

3. místo: nEophyte.Intel

SPEED8 Warcraft III DotA

Podruhé se na InvexCupu představili nejlepší hráči týmového módu Warcraft III DotA, v roli největších favoritů šli do bojů slovenští hráči Storm Games Clan, v boji o titul se SGC měli potkat s českými týmy nEophyte a inteRaction. Předturnajové prognózy vždy nevycházejí, zde se ale splnily do puntíku a právě tyto tři týmy obsadily medailové stupínky. nEophyte se opravdu snažili, ale na sehraný tým Storm Games Clanu neměli a museli se spokojit s druhým místem. SGC naopak potvrzují dominanci na domácí scéně, uvidíme, jestli s tím něco provede nedávno vydaný nový patch.

1. místo: Storm Games Clan - 5x dig. fotoaparát Canon, 5x myš MS Habu

1. místo: Storm Games Clan - 5x dig. fotoaparát Canon, 5x myš MS Habu2. místo: nEophyte.Intel

3. místo: inteRaction.Sennheiser

Letošní ročník Mistrovství České republiky v počítačových hrách a jeho finále na Invexu se určitě vydařil, stejně jako v loňském roce se přišla na elitní hráče podívat velká část návštěvníků Invexu. Zřejmě nejlepší atmosféru pro hraní měli soutěžící ve hře Counter-Strike, v jiných dnech nebylo povzbuzování tak výrazné, ale všichni ze sebe vydali maximum a ukázali, že budoucnost progamingu v ČR může být růžová.

Příští týden se konečně v článku dozvíte i věci naprosto nesouvisející s Invexem, například o konci elitního českého týmu CDS anebo o přechodu elitních CoD2 týmů na Call of Duty 4.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Skandál v miliónové soutěži CGS

Metody známé z jiných oblastí byznysu pronikají i do elektronických sportů, hlavně když jde o velké peníze. Manažer singapurské odnože významné světové soutěže...

Výběr článků

Načítám