Hlavní obsah

Odborníci: Kolaps sčítání lidu jen zvýraznil problémy státu s IT

Problémy kolem sčítání obyvatel jen zvýraznily dlouhodobé problémy státních institucí se spouštěním IT systémů. Vyplývá to z vyjádření odborníků. Přetížení systémů a přerušení na on-line sčítání obyvatel je podle nich překvapivé už jen s ohledem na to, že na přípravu byl dostatek času. Navíc jde v případě Českého statistického úřadu o instituci, která zodpovídá i za sčítání voleb, upozornili.

Foto: Novinky

Online sčítaní obyvatel

Článek

Český statistický úřad v sobotu ráno pozastavil elektronické sčítání lidu. Důvodem je přetížení systému. On-line formulář nešlo vyplnit již od brzkého rána. Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na dnešek. Během dvou týdnů by měli lidé údaje o bydlení, domácnosti či vzdělání odeslat elektronicky.

„Po intenzivní reklamní kampani na sčítání lidí, která na nás vyskakovala v televizi i na internetu po mnoho týdnů, nevydržely servery ČSÚ nápor nadšených občanů v den spuštění sčítání. Je až s podivem, že instituce, která měla dostatek času na tvorbu a testování celého řešení, navíc instituce odpovědná za sčítání voleb, svoji úlohu nezvládla. Nemohou se vymlouvat na hackerský útok, protože by tím podlomili otázku regulérnosti sčítání voleb,” uvedl IT expert ze společnosti AD24 Radek Šalomon.

Sčítání lidu opět zadrhává. Po opravě se problémy vracejí

Domácí

Dodal, že ČSÚ je tak další v řadě státních institucí, které v poslední době absolutně nezvládly spuštění veřejného IT systému. V této souvislosti zmínil elektronické dálniční známky nebo registraci na očkování.

I podle ředitele cloud služeb společnosti Algotech Petra Loužeckého by vytížení serverů či aplikace neměla být překvapením, jelikož sčítání je dlouhodobě připravovaná akce s masivní reklamní kampaní a očekávatelným počtem respondentů.

„Dnešní cloud technologie jsou schopné na vytížení dynamicky reagovat a přidávat na výkonu. Otázkou je, jak probíhal návrh a hlavně testování. Rozpočet celé akce sčítání by měl umožnit přípravu odpovídajícího prostředí z pohledu výkonu i bezpečnostních opatření,” uvedl.

Havlíček k elektronickým známkám: E-shop jsme spustili a hned vypnuli, aby se nepřetížil

AutoMoto

I podle ředitele společnosti Altron Martina Součka bylo již dříve u řady institucí vidět, že na digitalizaci stále ještě nejsou připraveny.

„Vzhledem k nedávné informaci o hrozbě kolapsu registrů se obávám možných komplikací, které mohou při sčítání lidu nastat,” uvedl v pátek před zahájením sčítání. Proces digitalizace celé státní správy bude podle něj především jasnou strategií, která má přesah přes jedno volební období.

„Digitalizace je pro budoucí fungování moderní společnosti nevyhnutelná a měla by být součástí hlavních priorit každé vlády,” dodal. Podle zprávy, kterou má vláda v pondělí projednat, jsou v kritickém stavu základní registry, které slouží k výměně dat mezi úřady. Mezi hlavní problémy patří podle ministerstva vnitra jejich nedostatečné financování, když chybí zhruba 750 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám