Hlavní obsah

Obama chce zavést internetové občanky pro snadnější identifikaci lidí na webu

Novinky, Miloslav Fišer

Americký prezident Barack Obama má v plánu zavést unikátní virtuální identifikátory, které by měl každý občan USA. V podstatě by se jednalo o internetové občanské průkazy, taková je alespoň vize hlavy státu. Vyplývá to z oficiálního vyjádření Bílého domu, napsal zahraniční server Cnet.com.

Článek

Jak přesně bude vypadat internetový identifikátor a na jakém principu bude pracovat, aktuálně řeší americké ministerstvo obchodu. Finální podoba návrhu takzvané Národní strategie pro důvěryhodnost identit v kybernetickém prostoru by podle ministra obchodu Garyho Lockea měla být zveřejněna během několika následujících měsíců.

Podle Lockeho není cílem této iniciativy svázat svobodu lidí. „Mluvíme o posílení on-line bezpečnosti a soukromí,“ uvedl ministr obchodu s tím, že nová identifikace by přinesla řadu pozitiv. „Lidé by si s novým systémem nemuseli pamatovat desítky hesel na různé webové služby, ale jednoduše by použili unikátní identifikační systém,“ dodal.

Podle bezpečnostních odborníků je ale největší problém právě v jediném přístupu. „Pokud by se nějakému hackerovi podařilo kopírovat unikátní elektronickou identitu, rázem by získal přístup ke všem autorizovaným službám. Vedle e-mailu například k bankovním účtům, nejrůznějším fórům a sociálním sítím,“ upozornil Declan McCullagh ze serveru Cnet.com.

Falešné identity USA dovolí

Přesná podoba Národní strategie pro důvěryhodnost identit v kybernetickém prostoru zatím není jasná. Již nyní se však ví, že budou nejspíše povoleny falešné identity, jak prozradil koordinátor kybernetické bezpečnosti Bílého domu Howard Schmidt.

„Návrh by měl umožňovat vytvoření zcela anonymní identity na internetu. Zakázány by neměly být ani falešné identifikátory,“ uvedl.

Podle Schmidta budou mít databázi identifikátorů na starosti soukromé firmy. „Zcela vylučuji, že by vznikla národní databáze, která by sdružovala všechny virtuální identity. Tomu by se měl věnovat soukromý sektor,“ dodal.

Jak přesně budou virtuální občanky fungovat a kdo je bude mít na starosti, se rozhodne až v následujících měsících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám