Hlavní obsah

O vydání Kima Dotcoma do USA se rozhodne v únoru 2015

Auckland

Novozélandský soud v pondělí znovu odložil jednání o vydání zakladatele serveru Megaupload Kima Dotcoma do Spojených států. Informoval o tom zpravodajský server BBC News s tím, že další jednání bude v únoru 2015. Washington chce Dotcoma soudit kvůli tomu, že server podle americké prokuratury sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů.

Foto: Mark Coote, Reuters

Zakladatel Megauploadu Kim Dotcom

Článek

Dotcomovi právníci obvinění odmítají. Podle nich jejich klient nemůže být odpovědný za činy lidí, kteří se rozhodli využít jeho serveru k ilegálnímu stažení písniček nebo filmů. Američtí žalobci však viní německého rodáka, který na Novém Zélandu získal povolení k pobytu, nejen z porušování autorských práv, ale i z praní špinavých peněz a z vydírání.

Novozélandská policie zadržela německého rodáka s původním jménem Kim Schmitz v lednu 2012 na žádost amerických úřadů. Dotcom strávil měsíc ve vazbě, než byl propuštěn do domácího vězení. Soudní jednání o vydání bylo kvůli právním krokům Dotcomových obhájců opakovaně odročeno.

Americká vláda Megaupload v lednu 2012 zablokovala. Provozovatelé Megauploadu, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám