Hlavní obsah

Nových doménových koncovek s názvy firem a států vznikne přes tisíc

Novinky, zgl

Už v průběhu letošního roku by se měly objevovat první weby s novými generickými doménami nejvyšší úrovně. Weby s názvy jako nejctenejsi.novinky, pivo.gambrinus, nebo mesto.litomerice doplní zavedené standardy .cz, .com, či například .eu. Nových koncovek s názvy států a firem by mělo vzniknout téměř 1300. Uvedl to Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V systému je registrováno 1268 uživatelů, což je značný nárůst od předchozího známého čísla z 25. března, kdy oznámil 839. Je vidět, že na poslední chvíli ještě hodně uživatelů přibylo. Toto číslo je již konečné, protože už není možné registrovat nové uživatele,“ uvedl Filip.

Pořízení těchto domén přitom nebylo vůbec levné. „Je třeba podotknout, že uživatel měl dopředu zaplatit 5000 USD (téměř 100 000 Kč, pozn. red.) za každou žádost, kterou měl v plánu podat,“ konstatoval ředitel sdružení CZ.NIC .

Seznam konkrétních žadatelů není veřejný. Filip už dříve uvedl, že je velice pravděpodobné, že o nový typ domény projeví zájem například velkoměsta jako je New York, Paříž nebo Berlín. Až doposud existovalo pouze 22 domén nejvyšší úrovně, jako je .cz, .com, .eu, či .org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám