Hlavní obsah

Nokia nabídne službu, která změní mobil na vysílačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Finský výrobce mobilních telefonů a sítí Nokia chce ve druhém čtvrtletí letošního roku začít komerčně nabízet službu pro využití mobilních telefonů jako vysílačky. Ve stejné době chce firma nabídnout i první telefon, který bude funkcí pod názvem Push to Talk (Zmáčkni a mluv) vybaven, uvedla Nokia v tiskové zprávě v rámci veletrhu CeBIT v Německu.

Foto: archiv Filip Albrecht

Helena Vondráčková se svým německým manažerem a textařem Filipem Albrechtem.

Článek

Nová služba umožňuje vytvořit si ve svém mobilním telefonu skupinu uživatelů, kteří pak spolu mohou komunikovat zmáčknutím jednoho tlačítka, podobně jako u vysílačky. Služba umožňuje komunikaci i více osob najednou a díky využití datového přenosu GPRS je levnější než klasický hovor.

O zavedení uvažují i čeští mobilní operátoři

O funkci Push to Talk je mezi operátory velký zájem. Nokia nyní podle svého vyjádření testuje její spuštění ve 30 sítích a uzavřela již tři komerční zakázky. První přístroj, Nokia 5140 by se měl objevit ve druhém čtvrtletí, další budou následovat v druhé polovině roku a od příštího roku bude funkcí vybavena většina telefonů. O zavedení služby uvažují i mobilní operátoři v Česku.

Službu připravuje i Siemens, Motorola a Ericsson

Vývojem přístrojů i infrastruktury se zabývá i konkurenční Siemens, který chce rovněž do poloviny roku představit ucelenou produktovou řadu a infrastrukturu a spustit zkušební provoz s prvními operátory. Službu připravují i společnosti Motorola a Ericsson.

Sítě Push to Talk by zatím měly fungovat na základě prozatímních protokolů, které umožní využívat infrastrukturu jednoho výrobce i ostatním dodavatelům telefonů. Na standardech služby by se měli výrobci dohodnout na konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Novinky z CeBITu

V úterý byl v německém Hannoveru zahájen prestižní veletrh počítačové a telekomunikační techniky CeBIT. Jaké nové výrobky a služby si na něj přichystaly...

Domácnost v roce 2010 podle Billa Gatese

Skládací displeje, počítače bez baterií, které se budou nabíjet pomocí pokojové teploty či otřesů při přenášení, nebo mikročipy s paměťovou kapacitou na 600...

Výběr článků

Načítám