Hlavní obsah

Nevyžádané e-maily ani zákon zcela nezlikviduje

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většinu schránek uživatelů internetu zaplavuje v poslední době stále více nevyžádané elektronické pošty (tzv. spamy). Reklamní spamy tvoří v ČR už asi třetinu veškeré e-mailové pošty a jejich podíl se stále zvyšuje.

Foto: Petr Hejna

Hutovo blato

Článek

Uživatelům internetu začínají působit velké problémy, protože jim brání v efektivní elektronické komunikaci. Podle odhadů americké společnosti Ferris Research způsobuje nevyžádaná pošta celosvětově škody za více než 15 miliard dolarů ročně.

Ministerstvo informatiky proto připravilo návrh nového zákon o některých službách informačních spo lečností, který je plně v souladu s legislativou Evropské unie (směrnicemi 2000/31/ES a 2002/58/ES) a jenž by měl zasílání nevyžádané komerční elektronické pošty zakázat.

K zasílaní spamů bude nutný souhlas

Někteří počítačoví odborníci se ale domnívají, že nový zákon omezí zasílání nevyžádané pošty jen částečně, protože nezakazuje zasílání tzv. nekomerční elektronické pošty, což jsou spamy nejen různých spolků a sdružení, ale i například politických stran.

Podle Kláry Volné, mluvčí ministerstva informatiky, bude elektronické prostředky zakázáno použít jen v případně nevyžádaných obchodních sdělení. Předem nevyžádané obchodní sdělení bude možné zasílat uživatelům e-mailu jen v případě, že zákazníci dají předem souhlas k takovémuto využití svého elektronického kontaktu a mají jasnou a zřetelnou možnost zdarma a jednoduchým způsobem odmítnout souhlas s takovýmto využitím svého elektronického kontaktu i při zasílání každé jednotlivé zprávy.

Pokuta až deset miliónů

"V připomínkovém řízení k trestnímu zákoníku jsme Ministerstvu spravedlnosti navrhovali zavést institut ,obtěžování`, který by mohl postihnout i nekomerční spamy, ale neuspěli jsme," uvedla Volná. Nevyžádané spamy by měl postihovat Úřad pro ochranu osobních údajů pokutou až do 10 miliónů korun.

Text návrhu nového zákona bude nyní posuzovat česká vláda. Vstoupit by měl v platnost, pokud projde celým legislativním procesem, k 1. květnu příštího roku. Zatím je možné proti spamům bojovat na základě zákona č. 40/1995 Sb. o regulaci reklamy, který je však podle ministerstva informatiky nedostatečný a neúčinný. Zakazuje sice obtěžování adresáta, ale kontrolu ukládá krajským živnostenským úřadům. Ty ale podle odborníků postihování odesílatelů spamů zatím neřeší.

V USA zákon s obtížemi

Zvláštní zákon proti reklamním spamům, jejichž podíl na elektronické poště už přesahuje polovinu ze všech e-mailů, letos přijali v USA. Již dnes se však hovoří o jeho slabinách. Zakazuje totiž zasílání nevyžádaného komerčního sdělení na adresy ve speciálním seznamu "odmítačů spamu". Právě takový seznam je ale zřejmě lákavým cílem nabídky komerční pošty, protože obsahuje kvalitní databázi adres. Navíce většina spamů proudí do USA ze zahraničních serverů, a tak jsou jen obtížně postižitelné.

Uživatelé internetu mohou se spamy bojovat i technickými prostředky. Například výrobce softwaru Microsoft nyní zavedl novou antispamovou technologii SmartScreen, která bude nadále součástí všech aplikací elektronické pošty Microsoftu. První verze se objeví v aplikaci Microsoft Outlook 2003, MSN 8 a Hotmail, a brzy bude k dispozici také jako přídavný modul pro Exchange Server 2003.

Antispamové programy některých výrobců jsou často spojovány s antivirovými, jako třeba u produktu Norton Antispam 2004 a Norton Antivirus 2004 společnosti Symantec. Podrobné informace o technických možnostech obrany proti spamům lze nalézt například na webových stránkách www.antispam.cz, nebo www.anti-spam.net.

Reklama

Související témata:

Související články

Londýn: Boj se spamy je marný a drahý

Britská vláda dnes uvedla, že je "velmi zneklidněna" zasíláním nevyžádané pošty, inzerce - tzv. spamů, a virů do soukromé i firemní e-mailové pošty. Zároveň...

Od listopadu budou spamy v EU nezákonné

Evropská unie hodlá zastavit raketově rostoucí počet nevyžádaných komerčních mailů, tzv. spamů, které zahlcují schránky elektronické pošty obyvatel EU.

Za spam mají být miliónové pokuty

Za rozesílání spamu, tedy nevyžádané inzerce, reklamy a některých dalších obchodních sdělení na e-mailové adresy bude poskytovatelům těchto služeb zřejmě...

Výběr článků

Načítám