Hlavní obsah

Netolismus a další stinné stránky internetu

Novinky, mif

Internet je pro většinu lidí nedocenitelným pomocníkem, a to nejen při hledání informací a zpráv, ale také coby komunikační spojnice mezi vzdálenými přáteli. Celosvětová počítačová síť ale skýtá celou řadu rizik - od kyberšikany po netolismus, tedy závislost na moderních informačních technologiích. Na tato rizika upozorňuje Den bezpečnějšího internetu, který každoročně připadá na druhé úterý v únoru.

Foto: Profimedia.cz

Netolismus se projevuje neustálou touhou být on-line.

Článek

„Netolismus se projevuje neustálou touhou být on-line a nebezpečný je hlavně tím, že závislostní chování nevzniká v průběhu týdnů ani měsíců, ale let. Jednou z posledních fází může být i sociální vyloučení,“ uvedl Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D., specialista na prevenci rizikového chování v prostředí internetu z projektu E-Bezpečí.

Děti se přiznaly k tomu, že v nezanedbatelné míře jsou samy autory kyberšikany.

Dalším velkým problémem, se kterým se setkávají na síti především mladiství, je kyberšikana. Podle loňského výzkumu má každé druhé dítě na českém internetu zkušenosti s kyberšikanou.

Rozsáhlý výzkum ukázal, že mezi nejčastější druhy kyberšikany patří verbální útoky (33 %), obtěžování za pomoci prozvánění (24 %) a vyhrožování či zastrašování (17 %). Děti se navíc přiznaly k tomu, že v nezanedbatelné míře jsou samy autory kyberšikany vůči svým vrstevníkům. [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Ukázka z divadelní inscenace #jsi_user

Právě na rizika netolismu a kyberšikany upozorňuje divadelní inscenace #jsi_user, kterou vytvořila společnost Seznam.cz ve spolupráci se Studiem Ypsilon. Ukázku z hry naleznete zde.

„Inscenace #jsi_user je výsledkem hledání nové formy, jak komunikovat netolismus a další problémy internetové bezpečnosti, a přitom se vyhnout moralizování,“ řekl Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost ze společnosti Seznam.cz s tím, že 99 % všech textů v inscenaci je autentických a převzatých právě z internetu.

V letošním roce chystá Seznam.cz tři desítky repríz hry, které budou pro školy zdarma. Zarezervovat si představení je možné na adrese seznamsebezpecne@firma.seznam.cz. Po skončení inscenace probíhají diskuze s teenagerovským publikem. „Studentů se ptáme, kolik času tráví na internetu, a jeden z nich se nás zeptal na to samé. Já jsem si najednou uvědomil, že vlastně na internetu trávím víc času než většina z nich,“ konstatoval herec Petr Vršek, který hraje jednu ze tří hlavních postav.

Internetová kriminalita je na vzestupu

Podle statistik policie za loňský rok se lidé na internetu mohli nejčastěji setkat s nejrůznějšími podvody (1740x). Mezi další nejčastější trestné činy páchané na celosvětové počítačové síti loni patřily poškození a zneužití záznamu na nosiči informací (206x), mravnostní trestné činy (182x) a porušování autorských práv (173x). Výjimkou nejsou ani různé úvěrové podvody (113x).

Internetová kriminalita je navíc na vzestupu. Zatímco v roce 2011 bylo spácháno 1502 skutků, v roce 2012 jich bylo již 2195. A loňský rok statistiku rozhodně nevylepšil - policie zaznamenala 3108 činů, jak ukazuje graf níže.

Foto: Seznam.cz

Statistika trestných činů na internetu (kliknutím na obrázek jej zvětšíte).

„Velkému množství trestných činů spojených s informačními technologiemi lze snadno zabránit pouhým vhodným chováním uživatelů Internetu. Proto vítáme veškeré preventivní aktivity s těmito jevy spojené. Základní bezpečnostní pravidla platí jak v reálném světě, tak i v tom virtuálním,“ uvedl mjr. Mgr. Václav Písecký, vedoucí oddělení informační kriminality z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

Také podle bezpečnostních expertů je problém v tom, že řada uživatelů kyberzločincům nahrává. A to často bohužel nevědomky.

„Nemusíme poskytovat všechny údaje, některé jsou nepovinné, a my bychom měli pečlivě zvážit výhody a nevýhody jejich sdílení. Měli bychom si také uvědomit, že hesla měnit můžeme, naše osobní údaje (datum narození, identifikační čísla) nikoliv,“ konstatoval bezpečnostní konsultant antivirové společnosti Sophos Chester Wisniewski.

Na první pohled neškodné či nedůležité detaily mohou být až překvapivě snadno poskládány do jednolité mozaiky o naší osobě.
bezpečnostní konsultant antivirové společnosti Sophos Chester Wisniewski

„V současné době je možné přesouvat velké objemy dat, proto i na první pohled neškodné či nedůležité detaily mohou být až překvapivě snadno poskládány do jednolité mozaiky o naší osobě,“ dodal.

Právě k příležitosti dne Bezpečnějšího internetu vychází kniha Lenky Eckertové s názvem Hustej internet. Ta cílí především na mladé čtenáře a jejich rodiče, které se snaží poučit o on-line rizicích, prevenci a řešení problémů.

Jak nebezpečné mohou být nejrůznější internetové seznamky, upozorňuje úterní vydání pořadu Fenomén (zde) na internetové televizi Stream.cz.

Odstrašující film varuje před anonymitou internetu

Před riziky spojenými s používáním internetu varuje informačně-preventivní film Seznam se bezpečně!, který předloni natočila společnost Seznam.cz. Ten je postaven na reálných příbězích. [celá zpráva]

Ukázka filmu Seznam se bezpečně 2Video: Novinky

V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut.

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Celý film je možné zhlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám