Hlavní obsah

Nejzajímavější technické vychytávky roku

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

V Berlíně minulý týden proběhl jubilejní 50. ročník největšího veletrhu spotřební a zábavní elektroniky IFA. Téměř 1500 vystavovatelů z celého světa na něm odhalilo ty nejzajímavější novinky, kterými chtějí dobýt předvánoční trh.

Foto: Novinky

LG OLED monitor

Článek

Hlavní téma letošní přehlídky bylo zasvěceno trojrozměrnému obrazu. Nové 3D televizory v Berlíně představili prakticky všichni přední světoví výrobci, jako je Samsung, Panasonic, Philips nebo Sony.

Podle ohlasu návštěvníků byl jednoznačně nejzajímavější prototyp televizoru z německého výzkumného institutu Frauenhofer. Ten dokáže zobrazit trojrozměrný obraz i bez speciálních brýlí, což doposud u takto velkých obrazovek možné nebylo.

3D elektronika a hry

Kromě televizorů byly 3D displeji vybaveny také mobilní telefony, fotoaparáty a videokamery, které jej dokážou navíc i zaznamenávat.

Velký prostor byl na výstavišti věnován hrám. Zástupci Panasoniku a francouzského vydavatelství Ubisoft v praxi ukázali, jak je možné propojit velkou plazmovou 3D televizi s technologií společnosti nVidia. Díky tomu je možné hrát počítačové hry ve třetím rozměru a vysokém rozlišení i na velkých televizorech. Sony zase vsadila na svoji herní konzoli PlayStation 3, která již několik měsíců umožňuje díky speciálními softwaru hrát hry ve 3D. Je však k tomu potřeba televizor, který je schopen 3D obraz vysílat. S obyčejnými televizory technologie nefunguje.

Elektronické knihy a počítačové tablety

Zatímco loňský rok byla podstatná část veletrhu věnována miniaturním a levným netbookům, letos je zcela zastínily elektronické knihy a počítačové tablety, se kterými se po příchodu iPadu doslova roztrhl pytel.

Jedna z berlínských výstavních hal se dokonce proměnila v takzvanou elektronickou knihovnu (eLibrary). Návštěvníci si zde mohli prohlédnout a vyzkoušet elektronické čtečky a digitální knihy od malých regionálních prodejců i od velkých výrobců, jako je Sony nebo Amazon.

„Díky tomu mohou lidé vidět, jak široké možnosti tato revoluční obsahová platforma nabízí,“ objasnil při úvodním proslovu důvody otevření elektronické knihovny šéf veletrhu Jens Heithecker.

K vidění byla také celá řada nových počítačových tabletů, které se snaží konkurovat oblíbenému iPadu od Applu. Patří k nim například kompaktní multimediální model s rychlým internetovým připojením Samsung Galaxy Pad či výkonný tablet s dvoujádrovým procesorem Toshiba Folio 100.

Své vlastní tablety do Berlína přivezli také výrobci počítačů Dell, Hewlett-Packard a Asus.

Internet v televizoru
Dalším fenoménem letošního ročníku byly takzvané hybridní televizory, které kromě příjmu televizního signálu disponují také internetovým připojením. To ale neslouží pouze k brouzdání po webových stránkách.Technologii chce od letošního podzimu využít společnost Sony k neomezenému přístupu k hudbě, filmům a videu on-line. Sloužit by k tomu měla její platforma Qriocity.Nejprve bude novou službu Sony nabízet v pěti velkých evropských zemích včetně Německa. Jak přesně bude síť fungovat nebo jakým způsobem se bude platit za zpřístupnění nahrávek, firma zatím neuvedla. Jisté v současnosti ani není, zda bude platforma Qriocity dostupná v České republice.

Sharp Concept phone: první mobil s 3D displejem

Společnost Sharp odhalila prototyp unikátního mobilního telefonu, který je vybaven dotykovým trojrozměrným displejem. Technologie prý funguje tak, že displej o úhlopříčce 7,4 centimetru zobrazuje pro každé oko jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem.

Foto: Novinky

Sharp Concept phone

Prototyp telefonu však 3D obraz pouze nepřehrává, dokáže jej také zachytávat. A to díky kameře, kterou vyrobila společnost Sharp letos v květnu.

Ta nabízí vysoké rozlišení 720p, tedy 1280x720 obrazových bodů. Kromě natáčení videa je schopná pořizovat také 3D fotografie.

Kdy bude: Společnost Sharp očekává, že se první telefony s 3D displejem začnou prodávat v předvánočním čase. Představit vlastní modely prý chce hned několik předních výrobců.

LG OLED monitor: nejtenčí panel na světě

Jak postupuje vývoj televizorů s technologií OLED, nastínila společnost LG. V Berlíně představila 31palcový monitor, který je tenký necelé tři milimetry – právem mu tak náleží titul nejtenčí panel na světě.

Foto: Novinky

LG OLED monitor

Obrazovka má vysoké rozlišení 1920x1080 obrazových bodů. Ve srovnání s tradičními LCD monitory nabízí díky technologii AMOLED skvělé podání barev a výborné hodnoty kontrastu.

Jediné, co brání OLED monitorům v masivním rozšíření, jsou v současnosti velice drahé výrobní náklady.

Kdy bude: Aktuálně se již v zahraničí prodávají malé 15palcové OLED televizory. Jejich cena se pohybuje okolo 40 až 60 tisíc korun. Kdy se začnou prodávat větší obrazovky, zatím není známo.

Panasonic HDC-SDT750: kompaktní 3D kamera

Jednou z prvních amatérských kamer schopných zaznamenávat trojrozměrný obraz je novinka od společnosti Panasonic s označením HDC-SDT750.

Foto: Novinky

Panasonic HDC-SDT750

3D videa dokáže kamera natáčet díky speciálnímu snímatelnému objektivu. Po jeho odpojení dokáže přístroj zaznamenávat „obyčejný“ 2D obraz ve vysokém rozlišení. Trojrozměrné nahrávky je možné přehrávat pouze na televizorech a počítačích, které 3D technologii podporují.

Kdy bude: V českých obchodech by se kamera Panasonic HDC-SDT750 měla objevit letos na podzim za cenu okolo 40 000 korun.

Asus Lamborghini VX6: extrémně rychlý netbook

Asus Lamborghini VX6 patří k těm nejvýkonnějším netbookům, které se v současnosti vyrábějí. Přitom si ale zachovává kompaktní rozměry a nízkou hmotnost.

Foto: Novinky

Asus Lamborghini VX6

Je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Atom D525, 4 GB operační paměti a výkonným grafickým řešením nVidia ION. Díky této konfiguraci nemá stroj problémy s novými hrami ani videem ve vysokém rozlišení. Ve výbavě netbooku nechybí ani Wifi, Bluetooth, USB 3.0, dodáván bude s operačním systémem Windows 7 od Microsoftu.

Kdy bude: Netbook Asus Lamborghini VX6 by se měl začít prodávat letos před Vánocemi. Cena zatím stanovena nebyla, očekávat ale můžeme sumu okolo 13 tisíc korun.

Samsung Galaxy Pad: vážná konkurence iPadu

Velice zajímavý tablet představila společnost Samsung. Novinka má prakticky stejný výkon a velice podobný vzhled jako iPad. Je ale proti konkurenci s logem nakousnutého jablka menší a lehčí – váží 380 gramů, zatímco iPad 730 gramů.

Foto: Novinky

Samsung Galaxy Pad

Galaxy Pad má sedmipalcový displej s rozlišením 1024x600 pixelů. Pro srovnání iPad nabízí obrazovku s úhlopříčkou 9,7 palce a rozlišením 1024x768 bodů.

Je vybaven procesorem s frekvencí 1 GHz, což stačí pro plynulé brouzdání po internetu i přehrávání filmů. Stejně výkonným procesorem je vybaven i tablet od Applu.

Data je možné ukládat na vestavěnou paměť o velikosti 16 nebo 32 GB. Navíc je možné ji dále rozšířit pomocí paměťových karet o dalších 32 GB.

K internetu se novinka připojuje prostřednictvím 3G či WiFi sítí. Galaxy Pad pracuje pod operačním systémem Android.

Kdy bude: Smasung Galaxy Pad by se měl na evropském trhu začít prodávat na přelomu září a října.

Zajímavost

Unikátní holografický displej od Sony

Foto: Novinky

Na veletrhu IFA prezentovala společnost Sony unikátní 3D monitor, který zobrazuje trojrozměrný obraz v horizontální rovině ze všech stran. To znamená, že okolo tohoto displeje můžete chodit a ze všech stran uvidíte reálně zobrazený předmět. 

Novinka má válcovitý tvar. Dokáže zobrazit předmět v trojrozměrném pohledu v úhlu 360 stupňů, a to až ve 24 bitech a v rozlišení 95x128 pixelů. Válcovitý monitor je vysoký 27 centimetrů a v průměru má 13 cm.

Zařízení je prozatím prototypem. Podle Sony by se ale mohlo už za několik let začít masově vyrábět. Využití by mělo najít především v medicínských aplikacích či v běžných domácnostech pro vizualizaci předmětů při internetových nákupech.

Reklama

Související články

Co umějí chytré telefony, a co umět budou

Vývoj mobilních telefonů postupuje mílovými kroky kupředu. Nejvyspělejší přístroje dnes dokážou nahradit satelitní GPS navigaci, fotoaparát a v některých...

Výběr článků

Načítám