Hlavní obsah

Na webu je pochybná kopie datových schránek, experti před ní varují

Tři dny před spuštěním projektu datových schránek, které mají nahradit papírovou komunikaci internetovou, se na webu objevila jejich kopie. Stránky www.datoveschranky.net názvem i grafikou vypadají jako vstupní brána do oficiálních schránek, s nimiž ale nemají nic společného. Informovala o tom televize Prima.

Foto: Novinky

Doména datoveschranky.net má stejné logo jako oficiální datoveschranky.info.

Článek

Počítačoví odborníci občanům doporučují, aby na tuto adresu nesdělovali žádné osobní údaje, protože mohou být zneužity. Ministerstvo vnitra podle ní dává od problému ruce pryč.

Jako vlastník domény datoveschranky.net je podle Primy registrován Jan Špacír z Olomouce, který však tvrdí, že s nimi nemá nic společného. "Já jsem tu doménu zajistil a pak jsem ji prodal," řekl Primě. Nyní doménu provozuje soukromá počítačová firma.

Foto: Novinky

Oficiální doména datoveschranky.info

Prima navíc uvedla, že kromě stránky s koncovkou net fungují i další, které rovněž nemají s oficiálními datovými schránkami na adrese www.datoveschranky.info nic společného. Například prostřednictvím jedné z nich se člověk může ocitnout na stránkách erotické seznamky.

Datové schránky, které mají nahradit papírovou komunikaci, budou muset od 1. listopadu používat všechny společnosti zapsané v obchodním rejstříku, úřady a státní instituce. Datová schránka je elektronické úložiště dat pro doručování dokumentů.

Cílem zavedení schránek je rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb veřejné správy nejširší veřejnosti. Podle ministerstva vnitra datové schránky ušetří státu více než 200 milionů korun ročně na poštovních poplatcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám