Hlavní obsah

Muž zpřístupňoval na internetu seriály, škoda je 15,7 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiadvacetiletý muž z Prostějova je podezřelý z toho, že zpřístupňoval na internetu známé seriály a prodával předměty s jejich motivy. Uvedla to ředitelka České protipirátské unie (ČPU) Markéta Prchalová. Policie muže obvinila z porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi, hrozí mu až osm let odnětí svobody. Škoda se odhaduje na více než 15,7 miliónu korun.

Foto: Novinky

Článek

Podle policie muž provozoval internetové stránky, na kterých minimálně osm měsíců lidem zpřístupňoval populární seriály Přátelé, Teorie velkého třesku či Jak jsem poznal vaši matku. Podezřelý údajně také umísťoval rozmnoženiny jednotlivých epizod na takzvané videoservery.

"Prostřednictvím pachatelových stránek zhlédlo pirátské kopie mimořádně mnoho osob, například epizody čtvrté řady seriálu Teorie velkého třesku si pustilo téměř 650 000 lidí. Kromě příjmů z reklamy a bonusů za uploadované soubory obviněný inkasoval i za prodej triček a placek s motivy seriálů," uvedla Prchalová.

Dodala, že ČPU muže už v listopadu 2010 vyzvala, aby svou nelegální činnost ukončil. Když výzvu neuposlechl, předala případ policii. Unie také vyčíslila škodu, kterou údajně způsobil. "I když se počty zhlédnutí podařilo zjistit a prokázat u méně než pětiny souborů, dosahuje počet zjištěných zhlédnutí 1,5 miliónu, a vyčíslená škoda tak činí téměř 15 744 000 korun," sdělila Prchalová.

Vloni v obdobném případu obžalovala policie sedmnáctiletého mladíka z Liberce, v jeho případě ČPU odhadla způsobenou škodu na 122 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám