Hlavní obsah

Moderní televizory lákají na futuristické ovládání a výborný obraz

Novinky, mif

Tištěné vánoční nabídky prodejců elektroniky jsou plné televizorů. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jak nenaletět na triky obchodníků a na co si dát při výběru pozor.

Foto: Samsung

Nejnovější televizory dokážou rozeznat gesta i hlasové povely.

Článek

Na tuzemském trhu jsou aktuálně více než čtyři stovky různých televizorů od téměř dvou desítek výrobců. Jednotlivé modely se od sebe liší vzhledem i technickými parametry. Vybírat je možné z různých úhlopříček i rozlišení.

V ostatních parametrech jsou si moderní ploché televizory velice podobné. Ještě před pár lety přitom zákazníci museli velice detailně sledovat hodnoty podsvícení, odezvy i jasu a přístroje ještě před nákupem vyzkoušet, aby nekoupili zajíce v pytli. Na některých modelech totiž vinou nerovnoměrného podsvícení byly vidět světlejší fleky, jiné zase zobrazovaly akční scény kvůli pomalé odezvě rozmazaně.

Cena hraje prim

V dnešní době nabízejí i ty nejlevnější modely velice vyrovnanou kvalitu obrazu. Rozdíly u dražších přístrojů poznají spíše fajnšmekři. To, v čem se jednotlivé modely od sebe výrazně liší, jsou nabízené funkce – ty přitom mohou ušetřit peníze za nákup dalších komponentů.

Řada přístrojů je vybavena USB konektory, ke kterým je možné připojit externí pevný disk. Ten pak slouží pro přehrávání filmů i jako záznamové médium. Lidé díky tomu nemusí investovat do DVD rekordérů.

Na internetu jsou filmy i hudba zadarmo a legálně

V posledních letech se u moderních televizorů začaly objevovat nejrůznější senzory. Ty dokážou automaticky regulovat jas displeje, aby v noci neoslepoval diváka, nebo rozpoznat, zda je člověk v místnosti.

Stále častěji také nové televizory disponují konektory pro připojení internetu. Kromě brouzdání po webu dokáže takový televizor nabídnout televizní program pro všechny stanice i kuchařku. Některé modely dokonce dovolují díky přístupu na internet telefonovat zadarmo prostřednictvím sítě Skype. Samozřejmostí je i možnost sledovat videa, některé filmy a hudební klipy jsou k dispozici dokonce zadarmo.

Zajímavé je při výběru televizoru také sledovat, jakou výrobce nabízí záruku. Například společnost Toshiba nabízí v rámci základní ceny televizoru takzvanou Záruku bez hranic. Díky ní dostane zákazník při poškození přístroje vždy nový kus. Roli přitom nehraje, zda byla TV zničena při dětských hrátkách nebo nešikovné manipulaci. Někteří výrobci zase prodlužují zákonem stanovenou záruční lhůtu na tři či pět let.

Dimenze navíc

V poslední době patří mezi velice oblíbené také technologie třetího obrazu, která dokáže uživatele vtáhnout do děje filmu daleko více. 3D obrazovky rozdělujeme na aktivní a pasivní.

Ani jedna technologie nedokáže zobrazovat 3D obraz bez použití speciálních brýlí. Ty jsou většinou součástí balení. V pasivním režimu je trojrozměrný obraz tvořen díky polarizaci. Jedná se o metodu, která je používána hlavně ve 3D kinech. Výhodou je, že obraz nebliká jako u aktivních brýlí a tím šetří náš zrak.

Pro některé uživatele přesto nemusí být trojrozměrný obraz vhodný. Podle Samsungu může dimenze navíc způsobit u některých lidí epileptický záchvat, nebo dokonce mrtvici.

Toshiba 46TL933G: sází na elegantní vzhled

Především na atraktivní vzhled sází televizor 46TL933G, který je vybaven 46palcovou (117 cm) obrazovkou s Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů). Novinka se vyznačuje velice tenkým rámem monitoru. Toshiba 46TL933G navíc dokáže zobrazovat obraz v trojrozměrném režimu.

Foto: Toshiba

Toshiba 46TL933G

„Použití pasivní 3D technologie umožnilo také možnost převodu stávajícího 2D obrazu do trojrozměrné podoby. To dovoluje divákům, aby si vychutnali i starší filmy nebo vlastní domácí videonahrávky ve 3D,“ uvedl Andy Bass, viceprezident pro prodej a marketing společnosti Toshiba Europe.

Podporována je také technologie Intel WiDi, se kterou jednoduše připojíte bezdrátově k televizoru svůj počítač.

  • Klady: extrémně tenký rámeček monitoru
  • Zápory: bezdrátový adaptér není součástí balení
  • Cena: 16 000 Kč

Samsung UE65ES8000: ovládá se hlasem

Společnost Samsung při návrhu svého vrcholného televizoru UE65ES8000 vsadila především na unikátní technologii Smart Interaction, která je alternativou k běžnému dálkovému ovladači.

Foto: Samsung

Samsung UE65ES8000

Zabudovaný systém zvládne rozeznat hlasové povely, uživatelovu tvář a jeho pohyby. Díky zabudované kameře s vysokým rozlišením a dvěma mikrofonům stačí, aby uživatel televizor pozdravil, čímž aktivuje hlasové ovládání. Povelem „internetový prohlížeč“ zase získá přístup online, a dalšími příkazy si může prohlížet výsledky hledání, nebo zvýšit hlasitost pouhým pohybem ruky.

Televizor má doslova obří úhlopříčku 65 palců (163 cm) a standardní rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Vedle 3D obrazu, internetové přípojky a USB vstupů nabídne také tunery pro příjem analogového i digitálního signálu. Konkrétně jsou podporovány standardy DVB-T, DVB-C a DVB-S.

  • Klady: jeden z nejlepších televizorů na trhu
  • Zápory: akceptovat cenu za televizor nebude rozhodně každý
  • Cena: 99 000 Kč

Hyundai D3LH: ve znamení 3D

Jedním z nejlevnějších trojrozměrných televizorů na trhu je model Hyundai D3LH 32806 MP4R. Prodává se za 7500 Kč, přitom cena většiny konkurenčních přístrojů s trojrozměrným displejem startuje na 10 000 korunách. Tento model má vysoké rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů, a to při úhlopříčce 32 palců (81 cm).

Foto: Hyundai

Hyundai D3LH

Vedle ceny zaujme televizor také velmi dobrými pozorovacími úhly. Obraz se totiž prakticky nedeformuje při pohledu z jakékoliv strany. Hyundai D3LH 32806 MP4R dokáže vedle tradičního analogového a digitálního pozemního vysílání (DVB-T) přijímat také standard MPEG-4, tedy digitální vysílání ve vysokém rozlišení. Ochuzeni nejsou uživatelé ani o praktický USB konektor.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: plastový rámeček je na dnešní dobu poměrně tlustý a působí laciným dojmem
  • Cena: 7500 Kč

LG 42LS3400: láká nízkou cenou

LG 42LS3400 je aktuálně jedním z nejlevnějších LED televizorů na našem trhu, který nabízí 107centimetrovou úhlopříčku a vysoké rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Jeho cena se pohybuje okolo deseti tisíc korun. Přitom konkurence si některé modely s takto velkým displejem cení klidně i na více než 20 000 Kč.

Foto: LG

LG 42LS3400

I přes příznivou cenu nabídne LG 42LS3400 pokročilé funkce, kterými jsou zpravidla vybaveny až o několik tříd vyšší modely. Řeč je například o vestavěném multimediálním přehrávači, který dovede z připojených USB „flešek“ a externích pevných disků přehrávat fotografie, videa i hudbu.

Stejně jako většina dnešních televizorů nabízí i přístroj od LG snadnou montáž na zeď díky standardu VESA. Jediné, co by náročnějším uživatelům mohlo u televizoru chybět, je internetová přípojka.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: televizor nemá internetovou přípojku
  • Cena: 10 500 Kč

Sony HMZ-T2: brýle místo televizoru

Společnost Sony uvedla na tuzemský trh druhou generaci svých 3D brýlí, které dokážou nahradit domácí kino i televizor. Novinka přináší proti loňskému modelu několik vylepšení a podle informací výrobce by měla být i pohodlnější.

Foto: Sony

Sony HMZ-T2

Novinka Sony HMZ-T2 je kompatibilní s většinou domácích televizních systémů. Kromě samotných televizorů je ji možné připojit například také k DVD a Blu-ray přehrávačům prostřednictvím HDMI konektoru. Kompatibilní je také s televizní konzolí PlayStation 3. Novinka se jednoduše připojí na grafický výstup místo monitoru.

Díky dvěma malým OLED displejům, které promítají pro každé oko jiný obraz, dokážou brýle vytvořit skutečně věrohodný trojrozměrný vjem. Filmový zážitek prohlubuje také integrace 5.1kanálového zvukového systému.

  • Klady: systém vtáhne diváka do děje dokonce více než kino
  • Zápory: vysoká cena proti klasickým televizorům
  • Cena: 25 000 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám