Hlavní obsah

Miliardový obchod ve světě polovodičů potvrzen. Applied Materials koupí konkurenční Kokusai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Největší světový výrobce zařízení pro výrobu polovodičů Applied Materials koupí od investiční firmy KKR & Co. japonského konkurenta Kokusai Electric za 2,2 miliardy USD (49,4 miliardy Kč). Akvizice by mohla pomoci americké firmě Applied zlepšit technologické know-how ve vývoji čipů pro služby páté generace (5G), napsala agentura Kjódó.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dohoda přichází v době, kdy na trhu roste konkurence v dodávkách vyspělých polovodičů pro použití v telekomunikačním zařízení 5G. Nová služba 5G má mimo jiné umožnit uživatelům chytrých telefonů stáhnout si dvouhodinové video za několik sekund. Dohoda zvýší podíl americké firmy na trhu se zařízením pro výrobu čipů na 20 procent z nynějších 18 procent, uvedl japonský list Nikkei.

KKR koupila Kokusai v roce 2017. Firma se oddělila od Hitachi Kokusai Electric, dceřiné společnosti japonského výrobce elektroniky a infrastrukturních systémů Hitachi. Mezi klienty Kokusai patří mimo jiné Samsung, SK Hynix, Toshiba a Micron. Příjmy firmy za rok do konce března 2018 činily 1,24 miliardy USD.

Applied novou akvizicí zřejmě sází na růst poptávky po paměťových čipech, upozornila agentura Reuters. Pokles poptávky od výrobců chytrých telefonů měl negativní dopad na ceny paměťových čipů, analytici však očekávají, že trh opět oživí díky provozovatelům datových center, kteří posilují své operace. K tomu by se měla přidat vyšší poptávka po čipech používaných v zařízeních s umělou inteligencí a 5G.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám