Hlavní obsah

Microsoft údajně plánuje vyrábět vlastní mikročipy

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Microsoft zakládá novou laboratoř pro vývoj počítačových čipů. Informaci přinesl deník New York Times, podle něhož firma založila skupinu Computer Architekture Group, jejíž pracovní náplní je vývoj a testování nových čipů vyrobených v laboratořích Microsoftu.

Článek

Computer Architekture Group již údajně pracuje na vývoji mikroprocesorů ve Washingtonu a v Silicon Valley v Kalifornii. Bližší detaily ohledně nových aktivit Microsoftu nejsou známy, analytici se však domnívají, že Microsoft projektuje čipy zejména pro své budoucí produkty typu nových konzolí Xbox.

Dosud "pouze" softwarový gigant prý chce hrát významnou roli také na poli hardwaru určeného pro rozpoznávání mluvených příkazů.

Microsoft může být v přípravě vlastních mikročipů poměrně daleko. Nejnovější konzole Microsoftu Xbox 360 sice ještě neobsahuje procesor, jehož produkce by byla plně v rukou výrobce Windows, avšak společnost při jeho vývoji velmi těsně spolupracovala s IBM a významně promlouvala do jeho jednotlivých výrobních fází.

Připoměňme, že počítačovým srdcem Xbox 360 je procesor architektury IBM PowerPC, který byl pro tuto herní konzoli speciálně upraven. Podle analytiků je možné, že za dalších několik let, kdy se Xbox 360 odebere do hardwarového muzea, bude Microsoft schopen uvést herní konzoli s vlastním procesorem.

Zatím není jasné, zda se bude Microsoft věnovat návrhu vlastních čipů na architektuře PowerPC či x86 (například jádra Intel Pentium či AMD Athlon). Je však nepravděpodobné, že by firma vyvinula vlastní mikroprocesorovou architekturu a s ní také speciální software, který by jejich parametrů využíval. Podle analytiků by totiž takovéto řešení stálo mnoho miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám