Hlavní obsah

Microsoft se vrátil na pozici druhé nejhodnotnější firmy v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft se vrátil na pozici druhé největší firmy v USA podle tržní kapitalizace. Z pozice americké dvojky sesadil internetového prodejce Amazon, jehož akcie v pátek po zveřejnění výsledků hospodaření klesly nejvíce od října 2014, uvedla na svých internetových stránkách CNBC. Na první pozici je nadále společnost Apple.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella

Článek

Amazon ve čtvrtek večer zveřejnil výsledky hospodaření a jeho tržby za třetí čtvrtletí zaostaly za odhady analytiků. Akcie firmy pak v pátek oslabily o 7,8 procenta a tržní kapitalizace se snížila o 68,1 miliardy USD (1,5 biliónu Kč) na 803,3 miliardy USD.

Majitel Amazonu Jeff Bezos kvůli poklesu akcií papírově přišel o 11 miliard USD (247 miliard Kč). Amazon se tím ještě více vzdálil od tržní kapitalizace přesahující jeden bilión dolarů, kterou se mu podařilo krátce překročit na začátku září. Nad touto hranicí se stále drží jediná americká veřejně obchodovaná společnost - Apple.

Microsoft ovládl žebříček v dubnu

Na pozici americké dvojky se tak opět vrátil Microsoft, který o tuto pozici připravil firmu Amazon letos v dubnu. Tržní kapitalizace Microsoftu nyní činí 821,1 miliardy USD. Microsoft se v roce 1998 stal největší americkou firmou podle tržní kapitalizace a tuto pozici si držel až do začátku roku 2000, kdy splaskla takzvaná internetová bublina, což přineslo pád řady akcií technologických firem až k nule a krach mnoha firem.

Akcie Microsoftu sice v pátek rovněž klesly kvůli širšímu výprodeji technologických akcií, avšak jejich propad byl mnohem mírnější, pouze 1,3 procenta. Navíc od středy, kdy firma zveřejnila výsledky hospodaření, její posílily o téměř čtyři procenta. Výsledky Microsoftu překonaly očekávání hlavně díky zájmu o cloudové služby, kterými konkuruje Amazonu.

Od začátku letošního roku akcie Amazonu posílily asi o 40 procent. Akcie Microsoftu si připsaly zhruba 25 procent.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám