Hlavní obsah

Microsoft chce počítač do každého automobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

REDMOND (USA)

Softwarový gigant Microsoft si stanovil nový ambiciózní cíl: po plánu dostat počítač do každé domácnosti se rozhodl umístit počítač také do každého automobilu. Informoval o tom viceprezident automobilové divize Microsoftu Dick Brass.

Foto: Karel Šimr

Bohoslužba v dálniční kapli v roce 2010

Článek

"Rádi bychom měli jeden z našich operačních systémů v každém autě na Zemi. Je to vysoký cíl," prohlásil Brass. Dále poznamenal, že na celém světě je 650 miliónů vozidel a každoročně se vyrobí 50 miliónů nových aut. To je srovnatelné s trhem osobních počítačů.

Auta se softwarem od Microsoftu budou mluvit, pokud budou potřebovat vyměnit olej. Varují řidiče před nehodou na silnici a navrhnou jinou možnou trasu, či automaticky zaplatí dálniční poplatky. Software se bude sám mobilně aktualizovat přes internet.

Program Microsoftu se nyní nachází již ve 23 různých modelech aut. Lze jej nalézt v BMW řady 7, v některých modelech automobilek Citroën, Daimler, Fiat, Volvo, Hyundai, Mitsubishi, Subaru a Toyota.

Mikroprocesory již dnes kontrolují hlavní funkce automobilů. Microsoft také učinil nájezd na trh automobilové telematiky, což je spojení počítačového a telekomunikačního zařízení v autě. Díky novým automobilovým počítačům by se řidiči mohli vyhnout zácpám, a šetřili by tak čas, napsala agentura AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám