Hlavní obsah

Microsoft, Apple i Kodak. Velký přehled společností, kterým Facebook dával data uživatelů

Novinky, mif

Facebook tento týden přiznal, že desítkám společností poskytl přístup k údajům svých uživatelů. A to dokonce i po roce 2015, kdy se zástupci sociální sítě chlubili tím, že omezili poskytování informací třetím stranám. Čerstvě zveřejněný seznam spolupracujících subjektů čítá zvučná jména, jako je například Microsoft, Apple, Dell, či Kodak. Upozornil na to server Computing.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Facebook sdílel především data, která byla využívána k nejrůznějším marketingovým účelům. S ohledem na dřívější nepříliš transparentní politiku Facebooku však samotní uživatelé prakticky nemohli zjistit, kdo a jak jejich data zneužívá.

O to zajímavější je přehled všech společností, se kterými tento internetový gigant spolupracoval. Přehled shrnuje tabulka níže. Sluší se podotknout, že s drtivou většinou společností Facebook již ukončil spolupráci.

V seznamu přitom figurují i společnosti, které již dříve odmítly, že by od Facebooku data o uživatelích získávaly. Uvedla to například společnosti Apple. [celá zpráva]

Symbol * v přehledu označuje partnerství, jejichž ukončení je naplánováno na letošní rok, symbol ** pak subjekty, s nimiž bude spolupráce pokračovat i nadále, ale bude značně omezena. Partnerské společnosti například tak již nebudou mít přístup k datům přátel sledovaného uživatele.

Navázaná partnerství Facebooku
Accedo
Acer
Airtel
Alcatel/TCL
Alibaba**
Amazon*
Apple*
AT
*
HP/Palm
HTC
Huawei
INQ
Kodak
LG
MediaTek/Mstar
Microsoft
Miyowa/Hape Esia
Motorola/Lenovo
Mozilla**
Myriad*
Nexian
Nokia*
Nuance
O2
Opentech ENG
Opera Software**
OPPO
Orange
Pantech
PocketNet
Qualcomm
Samsung*
Sony
Sprint
T-Mobile
TIM
Tobii*
U2topia*
Verisign
Verizon
Virgin Mobile
Vodafone*
Warner Bros
Western Digital
Yahoo*
Zing Mobile*
* spolupráce bude ukončena letošní rok / ** spolupráce bude pokračovat, ale bude značně omezena

Boj o Bílý dům

Facebook je v posledních měsících pod drobnohledem úřadů i ochránců osobních dat. Celá kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zhruba 87 miliónů uživatelských účtů na Facebooku zneužila právě společnost Cambridge Analytica. A to při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Facebook zároveň oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou.

Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla již zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám