Hlavní obsah

Lidské tělo přenáší data rychlostí 10Mbit/s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Nippon Telegraph a Telephone Corp. (NTT) vyvinuly technologii RedTacton, která je schopná spojit dvě místa na lidském těle a bezpečně přenést data rychlostí až 10Mbit/s. Dá se rovněž použít i pro přímé spojení člověka a počítačů, kdy pak bude sloužit k výměně souborů mezi nimi.

Foto: Dana Ehlová

Adam Trubač (vlevo) a majitel Jinýho kafe v Dobrušce Oldřich Bittner.

Článek

Síť vzniklá spojením míst na lidských tělech (Human Area Networking - HAN) užitím RedTacton technologie je schopná přenést digitální data rychlostí 10Mbit/s. Pomáhá ji k tomu elektro-optický senzor a malý transreceiver (vysílací/přijímací jednotka).

Technologie je přelomová v tom, že umožňuje přenášet data mezi počítači a lidským tělem - přístroje se za pomoci kůže mohou sesíťovat a spolupracovat navzájem bez užití dalších kabelů nebo podobných bezdrátových technologií.   

Anketa: Koupíte si zařízení, které bude fungovat na základech RedTacton technologie či jí podobné?

HAN sítě ke spojení nevyužívají žádné elektromagnetické nebo světelné pulsy. Stačí jim slabé elektrické pole, které pokrývá každé lidské tělo. Jak uvádí tisková zpráva společnosti - k výměně informací mezi párem osob stačí potřást si rukama, vzájemně se dotknout.

Elektrické pole nese data do RedTacton receiveru, kde pulsy ovlivňují optické vlastnosti zde uloženého krystalu. Každá jeho změna je pak zachycována laserovým paprskem, který ji jako elektrický signál posílá na speciální detekční obvod.

Společnost NTT věří, že se testovací provoz RedTacton technologie uskuteční již v období dubna až září 2005 s tím, že se systém podaří dále vylepšit a že se také prokáže jeho bezpečnost a zdravotní nezávadnost.

Anketa

Koupíte si zařízení, které bude fungovat na základech RedTacton technologie či jí podobné?
Určitě ano
60,8 %
Spíše ano
8,3 %
Spíše ne, bojím se vedlejších účinků
13,3 %
Určitě ne
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 872 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám