Hlavní obsah

Letem světem internetem (74. díl) - Hledáte bezva ceny?

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň budou ucházet stránky automobilových veteránů, web s programy pro kapesní počítače a katalog internetových a kamenných obchodů.

Foto: Honza Ježdík

Barbara Maria Willi a její cembalo na zámku v Kvasinách.

Článek

Škoda 1200, 1201, 1202

Internet slouží jako místo, kde může prezentovat své zájmy téměř každý. Příkladem budiž web Škoda 1200, 1201, 1202, který se věnuje veteránským poválečným škodovkám typů 1200, 1201 a 1202 (od "sedana" po "stejšna"), čili předchůdcům notoricky známé "dvanáctsettrojky". 

"Web vznikl jako bezprostřední reakce na to, že jsem si jedno takové auto koupil. Byl jsem jím naprosto fascinován, protože ježdění s veterány se ve spoustě věcí odlišuje od normálních aut. Chtěl jsem se jím světu pochlubit a zároveň najít kamarády, kteří podobná auta mají a provozují. Od té doby mám již páté takové auto," popisuje důvody vzniku webu jeho autor s přezdívkou Předseda.

Stránky obsahují přes 1 200 (jak symbolické číslo) fotografií předmětných vozidel (historických i současných), spoustu reportáží ze srazů, kompletní technická data a kontakty na všemožné vlastníky, restaurátory a ostatní blázny do starých škodovek. Zajímavá je sekce Film, kde je uvedeno přes 140 pořadů, kde je možné příbuzná auta vidět, a sekce Download se spoustou tematických dárků. 

Největší zájem mají návštěvníci webu o často aktualizovanou fotogalerii a o tématické diskusní fórum, které slouží jako kontaktní místo pro lidi z celé republiky. Zdrojem informací na webu jsou odborné texty z dobových článků, příruček, návodů a recenzí, další spousty informací autor čerpal z archivů Škoda-auto, Mototechny a dalších institucí.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (8/10

PocketPC

Našli jste pod stromečkem kapesní počítač neboli PDA? Pokud je přístroj "poháněn" operačním systémem Microsoft Mobile, jedná se o tzv. Pocket PC a na stejnojmenném webu najdete řadu grafických témat, která vám zpříjemní práci s vaším novým kapesním miláčkem. 

Pokud se nechcete spokojit pouze s výběrem obrázkových tapet, klikněte na odkaz Top freeware v záhlaví webu. Přenesete se na stránku, kde v kategoriích AudioVideo, Grafika, Hry, Textové editory a mnoho dalších najdete několik vybraných programů pro kapesní počítače řady Pocket PC.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (4/10

BezvaCeny.cz

Katalogů internetových obchodů najdete na webu dostatečné množství. Přesto by své místo mohl mezi nimi nalézt i poměrně mladý web Bezva ceny, který je zaměřený na srovnávání cen mezi internetovými obchody, kamennými obchody a obchodními řetězci. 

"Snažíme se o komplexní srovnání cen v maloobchodním sektoru. Je pravdou, že internetoví prodejci mají obecně nižší ceny než klasické kamenné obchody. Ti se však již velmi často snaží svoji nabídku přizpůsobit a v mnoha případech je vybrané zboží v kamenných obchodech dokonce levnější. Naší snahou je proto zákazníkům podat ucelený přehled o cenách zboží v jejich regionu ve srovnání s internetem," popisuje přednosti webu jeden z jeho autorů Evžen Rejfíř.

Registrace zboží kamenných obchodu probíhá přes administrační prostředí, kde si obchodníci informace mohou libovolně editovat, přidávat či mazat. Mohou tak aktuálně své nabídky upravovat podle potřeby a reagovat tak například na konkurenční nabídky. 

"Do budoucna chystáme propracovanější vyhledávání, cílené srovnávání mezi jednotlivými typy obchodu a v neposlední řadě implementaci mapy pro přesnou identifikaci adres obchodníků," uzavírá Evžen Rejfíř.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (6/10)

Autor článku stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám