Hlavní obsah

Letem světem internetem (64. díl) - Netradiční kuchařka

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web oživující zašlou slávu autobusů Ikarus, stránky nabízející servisní manuály a zavítáme i na netradiční webovou kuchařku.

Foto: Jiří Smutný

Zákaz návštěv na vstupu do Úrazové nemocnice Brno

Článek

Ikarusy

Pamatujete si ještě autobus zvaný lidově "Harmonika"? Ikarus 280 si většina lidí pamatujete z doby před rokem 1989, kdy sem byl tento typ autobusu dodáván v hojném počtu.

Postupně se množství těchto autobusů v pravidelném provozu postupně snižovalo. K 1. září 2000 bylo v České republice v provozu zhruba 150 Ikarusů, k dnešnímu dni jich do pravidelného provozu zasahuje zhruba jen patnáct kousků.

Důvodem vzniku webu Ikarusy je zmapovat poslední léta provozu Ikarusů 280. "Různé dopravní weby obsahují také informace o Ikarusech. Převážně se však věnují především Městské hromadné dopravě. Ucelené informace o provozu těchto autobusů v naší zemi žádný jiný web nenabízí," naznačuje hlavní přednost svého webu jeho autor Jiří Boháč. 

Nosným prvkem webu je fotogalerie obsahující více než 700 fotografií a informace o aktuálním provozu. V plánu je pravidelné doplňování galerie a uveřejňování většího množství informací o historii provozu Ikarusů.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (6/10

Servisní manuály

Web s tímto specifickým obsahem vznikl především kvůli tomu, že na internetu není jednoduché najít servisní manuály, které by byly nabízeny zdarma. Tyto stránky jsou tak určeny každému, kdo se zabývá servisem elektroniky, kutilům a všem ostatním, kteří se snaží "vrtat do elektroniky". 

"Informace a servisní manuály se dají sehnat spíše přes lidi v servisech, od známých nebo od některých návštěvníků mého webu," prozrazuje autor stránek Ladislav Gál.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (7/10)

Dobré jídlo

Miro Veselý není jen známý slovenský publicista a znalec digitální fotografie, ale také snaživý kuchař. Na webu Dobré jídlo se setkaly všechny jeho výše uvedené vlastnosti a výsledkem je velmi povedené dílko.

Najdete zde kuchařské recepty na vaření několika pokrmů. Miro je nekuchař - a dělí se se čtenáři o některé své oblíbené recepty. Na rozdíl od standardní kuchařky je tedy píše pro naprostého laika, nekuchaře a nemehlo kombinované v jedné osobě.

Narozdíl od ostatních kuchařek si nemusíte pečlivě opisovat jednotlivé recepty a v klidu může zůstat i vaše tiskárna. A dokonce si ani nemusíte nosit monitor ke sporáku. Stačí jen číst a nasávat inspiraci. Třeba prostřednictvím nejčtenějšího receptu na Ohromující krémeš (snad není vysoká čtenost způsobena jen divným názvem).

Druhým nejčtenějším receptem je Papoušek. "Nikoli na víně, či na slanině - je to pouze portrét mého papouška, se kterým jsem všechny tyhle recepty psal. Jelikož byl hodně vybíravý, používal jsem ho jako degustátora. Co papoušek chtěl, bylo spolehlivě chutné a taky hodně nezdravé," vysvětluje Miro Veselý.

Web je nyní doplňován o nové recepty jen zřídka, protože autor se dal na hubnutí. Ono totiž ty recepty, co jsou na webu Dobré jídlo nabízeny, téměř zabíjejí. Proto nyní prý budou následovat spíše saláty a jiné sojové nesmysly, jenž se vesměs označují racionální výživou.

"Zatím se mi to ještě moc nedaří správně dochutit, ale na svém webu o hubnutí jsem již publikoval první recept ze sojových bobulí - opékané a kořeněné kořením na vepřové pečené sojové tečky," dodává "zchudnutý" Miro Veselý.

Dobrou chuť. 

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (8/10)

Autor článku stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám