Hlavní obsah

Letem světem internetem (45. díl) - Intimnosti na webu

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web o snech, stránky o cvičení a texty o lidské sexualitě.

Foto: M. Němec

Společnost Janča V.M. v současnosti vybírá vhodnou lokalitu k výstavbě nového logistického centra.

Článek

Sny

Počátkem letošního roku vytvořil Martin Slavíček web orientovaný na vše kolem snů a spánku. Naprostá většina webů o snech se zaměřuje na použití snáře, který je obvykle opsán ze staršího knižního vydání a nemá tak větší ambice než ukrátit dlouhou chvíli čtenářovu zajímavou kratochvílí, ale o podstatě snu toho moc nevypovídá.

Současná podoba webu Sny.cz nabízí kromě článků o snech také popisy snů, které se zdály ostatním návštěvníkům webu. Do budoucna by měla být zprovozněna možnost přímého zapsání snů, systém fungující podobně jako návštěvní kniha se již připravuje. Dále se chystá větší spolupráce s odborníky (další články už přislíbil brněnský psycholog Ervin Široký) a návštěvníci by se měly dočkat též článků buddhistického učitele Radomíra Růžičky. 

Na podněty čtenářů přibude i nová sekce o spánku a spánkových problémech u malých dětí, objeví se také alternativní bylinkové recepty pro lepší spánek. "Vzhledem k zaměření webu se dá těžko charakterizovat nějaká cílová skupina nebo typický návštěvník. O něco vyšší návštěvnost přichází podle statistiky z domén nemocnic po celé České republice," dodává Martin Slavíček.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (4/10

Cvičení pro každého

Důvodem, proč začít cvičit, nemusí být jen blížící se letní sezóna, ale i snaha udělat něco pro své zdraví. Záměrem webu Cvičení pro každého je poskytnout potřebné informace tomu, kdo chce začít pravidelně cvičit nebo pro toho, kdo si chce zkontrolovat, zda ve svém dosavadním cvičení nedělá chyby a pomoci mu v další inspiraci. Cílem je tedy nalákat návštěvníky ke cvičení pro radost a pro zdraví.

"Působil jsem původně jako lékař na neurologii (kde dominují pacienti s bolestmi páteře) a současně jako cvičitel jógy. Web původně vznikl jako 'nástěnka' pro moje dřívější kurzy jógy a měl mi usnadnit šíření jógových materiálů mezi mé cvičence," říká o začátcích svého webu jeho autor MUDr. Dušan Šponar. 

Dnes zde najdete především stručné anatomické poznámky, navržení struktury cvičební jednotky, konkrétní cviky i například informace o správném pohybovém režimu. Vzorky cviků pro zdraví a několik jógových cvičení jsou pak hlavním obsahem webu.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (7/10)

Intimnosti

Pravidelní čtenáři dnes již neexistujícího internetového magazínu Svět namodro si možná ještě vzpomenou na rubriku Intimnosti s Lenkou Vladimírem. Objevovaly se zde články, které se od většiny textů se sexuální tématikou výrazně odlišovaly.

"Povrchní sexuologická klišé, jichž jsou plné noviny a časopisy, nám připadala stále hloupější a destruktivnější. Intenzivně jsme se zajímali o východní filosofické systémy, a to nejenom teoreticky, ale též prakticky. Překvapila nás naprosto odlišná koncepce sexuálního života dávných národů Orientu a dnešních moderních lidí Západu," vysvětlují směřování svých textů Lenka a Vladimír Volmovi. 

Největší zájem návštěvníků je o praktické návody k tantrickým sexuálním praktikám, ale také o taoistické pohledy na výživu a životosprávu jakožto environmentální záležitosti. Mezi čtenáři najdete jak mladé lidi, tak lidi starší šedesáti let.

Autoři webu v začátcích čerpali texty převážně z literatury, později z vlastních myšlenkových zdrojů. Z internetu minimálně a z novin a časopisů vůbec, neboť dodnes prý marně hledají titul, který by se alespoň dotkl některých závažných témat, jež se týkají energetické sexuální komunikace.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (6/10)

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám