Hlavní obsah

Letem světem internetem (4. díl) - Trápí vás deprese?

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet web plný depresivních textů, archív českých e-mailových konferencí a hudební magazín pro příznivce kvalitní hudby.

Foto: Stanislava Dvořáková

Mohutný smrk na Mírovém náměstí jako symbol letošních Vánoc byl krásný i s pouhým prozářením slunečními paprsky.

Článek

Depka

Ač deprese může mít člověk i z horkého letního počasí, nejvíce se depresi daří v podzimním počasí, které je již za dveřmi. Depresi není radno brát na lehkou váhu, neboť je to nemoc celého organismu vedoucí k pocitům smutku a beznaděje. Naštěstí nejde o nevyléčitelnou chorobu a jedním z medikamentů by mohl být i web Depka.cz.

Nečekejte tu však odbornou lékařskou pomoc či informace o depresi jako nemoci (od toho jsou tu jiné servery). Jde spíše o platformu pro anonymní komunikaci a inspiraci. Jednoznačně největší zájem návštěvníků je o diskusi, kde si lze vyměňovat své dojmy, pocity a zkušenosti, ale oblíbené jsou i texty, které lidé napsali v depresi.

Návštěvník webu Depka.cz jde napříč sociálním spektrem společnosti. Najdete zde studenta i manažera, teenagera i postarší občany. I když se předmětný web může někomu na první pohled jevit jako recese, podle sdělení jeho provozovatelů již několikrát prokazatelně zachránil lidem život.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (8/10)

Serge.cz

Není žádným tajemstvím, že velká část uživatelů používá internet především k cílenému vyhledávání informací. Byla by však škoda spokojit se jen s výsledky některého z vyhledávačů, když mnoho užitečných informací lze nalézt též v e-mailových konferencích.

Internetových konferencí je na tuzemském webu několik tisícovek. I když, upřímně řečeno, za pozornost jich stojí "jen" pár stovek. V každém případě není v lidských silách takové množství konferencí průběžně sledovat, a proto je dobré vědět o existenci archivu českých e-mailových konferencí Serge.cz. Služba za čtyři roky existence soustředila ve své databázi více než jeden milión zpráv z bezmála sedmi tisícovek konferencí.

Cesta k nalezení hledané informace vede buď přes katalog, ve kterém jsou auditoria zařazena do několika kategorií (internet, zábava, sport apod.) nebo můžete použít fulltextové vyhledávání. Vzhledem k výše uvedenému množství diskusních příspěvků doporučuji raději použít rozšířené hledání umožňující specifikovat kategorii, která se má prohledávat nebo zadat v jak starých příspěvcích má systém vyhledávat.

I když stále ještě aktualizace databáze probíhá jednou denně, nemohu se zbavit dojmu, že se pro svého provozovatele stala služba odstrkovaným dítětem, neboť několika již dlouho slibovaných možností (např. přihlašování se do jednotlivých konferencí prostřednictvím Serge.cz, zrychlení vyhledávání apod.) se uživatelé zatím nedočkali.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (8/10)

Musiczone

Tuzemský web nabízí nemálo hudebních magazínů. Některé jdou napříč všemi žánry, jiné jsou úzce vyhraněné. V tomto článku však bude řeč o magazínu, jenž je dle slov jeho tvůrců orientován na čtenáře (posluchače), kteří se orientují na hudební scéně, mají o hudbě přehled a rádi si vybírají to nejlepší.

Magazín Musiczone přesto nestraní jednomu žánru, i když lehký příklon k tvrdší muzice vycítí i nepravidelný návštěvník. Kromě recenzí jsou velmi vyhledávaným zbožím také hudební ukázky ve formátu MP3 (k mání jsou zhruba tři stovky skladeb) nebo české překlady textů písní.

Jak Novinkám sdělil zakladatel magazínu Pavel Kopecký, v blízké budoucnosti by se na Musiczone mělo začít objevovat více informací o hudebních akcích (koncerty a festivaly) a v přípravě je také rubrika, ve které budou představovány české klubové skupiny, přičemž ke každé kapele bude k dispozici ke stažení několik plných skladeb.

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (8/10)

Anketa

Trápí vás deprese?
ano, často
47,2 %
ano, občas
36,6 %
ne, nikdy
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 216 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Letem světem internetem (1. díl) - Digimanie

Náš nový seriál vás bude týden co týden seznamovat se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit...

Výběr článků

Načítám