Hlavní obsah

Láska za 19 000 korun. Policisté varují před podvody na seznamkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít lidé hledající lásku na internetu. Ukazuje to nedávný případ, kdy žena poslala do USA 750 amerických dolarů (zhruba 19 000 Kč) muži, který o sobě tvrdil, že je vdovec. Peníze mu měly zajistit přepravu zavazadel z jeho vojenské mise. Když ale žena finanční prostředky poslala, přestal komunikovat.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Podle policistů nejde o ojedinělé případy. Lidé by měli být při komunikaci na internetu obezřetní, uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová. Například v Olomouckém kraji již dříve vzniklo speciální oddělení pro boj s internetovou kriminalitou.

Poslední případ vyšetřují kriminalisté od minulého týdne, muž od své oběti vylákal platbu na zahraniční bankovní účet. „Vydával se za vdovce z Ameriky, architekta, který má devítiletou dceru. Také ženě sdělil, že momentálně působí jako voják v Afghánistánu a mise právě končí. Domluvili se na schůzce v České republice s tím, že nejprve pošle svá zavazadla," uvedla mluvčí.

Podle kriminalistů mohou být stejným nebo obdobným způsobem kontaktovány další ženy na seznamovacích portálech. Policisté proto lidi nabádají, aby nejen na sociálních sítích, ale i jinde v prostředí internetu byli zvlášť opatrní a ostražití. Poukazují přitom na to, že anonymita internetu umožňuje pachatelům jednoduše vyhledávat potenciální oběti.

Na internetu číhají další hrozby

Je nicméně důležité upozornit na to, že na internetu nečíhají pouze podvodníci lákající finanční hotovost. Nástrah je zde daleko více a je nutné podotknout, že některé jsou daleko vážnější, jak ukazuje trilogie filmů Seznam se bezpečně!, za kterými stojí společnost Seznam.cz.

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Ukázka z filmu Seznam se bezpečně! 3Video: Seznam.cz

Třetí díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky z nich pohlavně zneužili.

Jednou z ústředních postav filmu je odsouzený skautský vedoucí Martin Mertl, který před kamerou popsal, jak útoky probíhaly. Exkluzivně Novinkám již sám dříve popsal, že v celé kauze byl hlavním pachatelem. [celá zpráva]

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

Podle policejních statistik počet trestných činů páchaných prostřednictvím internetu klesl, loni to bylo 286 případů, o rok dříve 405. Pro vedení policie je i nadále potírání kyberkriminality jednou z priorit v letošním roce, uvedl na konci ledna náměstek krajského policejního ředitele Radovan Vojta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám