Hlavní obsah

Kurz bitcoinu se propadl pod 10 000 dolarů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně oslabovat začal ve čtvrtek kurz kybernetické měny bitcoin. Za necelých 24 hodin se hodnota propadla téměř o tisíc dolarů, tedy v přepočtu více než 23 000 korun. Jde o jeden z nejvýraznějších propadů za poslední měsíc. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Článek

Ještě ve středu večer bitcoiny atakovaly pomyslnou hranici 10 300 dolarů (239 300 Kč). V průběhu srpna byla hodnota přitom ještě vyšší, v první polovině měsíce se přiblížila hranici 12 000 dolarů (278 800 Kč). Nicméně ve druhé polovině měsíce kurz neustále balancoval okolo hodnoty 10 000 dolarů (232 300 Kč).

Pád přišel až v noci ze středy na čtvrtek, kdy se kurz propadl až na 9400 dolarů, což je v přepočtu 218 400 Kč.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bitcoin v průběhu roku

Sluší se připomenout, že zkraje letošního roku se bitcoiny obchodovaly za méně než 4000 dolarů (91 000 Kč). Kurz začal výrazně posilovat až letos na jaře, kdy postupně posílil až na trojnásobnou hodnotu.

I přesto ale nejznámější kyberměna nedosahuje takové hodnoty, jakou měla na přelomu roku 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 457 000 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl.

Předloni byl za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám