Hlavní obsah

Jako na houpačce. Kurz bitcoinu poskakuje o desítky tisíc korun

Novinky, mif

Pohyby kurzu bitcoinu v posledních dnech připomínají houpačku. V průběhu pár hodin nejsou nijak výjimečné výkyvy hodnoty klidně i o 1000 dolarů, tedy v přepočtu o více než 22 tisíc korun. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu v červenci

Článek

Skalní fanoušci nejznámější virtuální měny na světě si mohou v letošním roce rozhodně mnout ruce. Od jara kurz neustále posiluje a v dlouhodobém horizontu se hodnota měny již ztrojnásobila.

Zkraje letošního roku se cena bitcoinů propadla až pod hranici 4000 dolarů (90 000 Kč). V dubnu nastal zlom, kdy virtuální mince začaly skokově posilovat. Zaznamenávaly tisícové skoky směrem vzhůru – počítáno v dolarech.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bitcoin v průběhu roku

Absolutního rekordu letošního roku dosáhla nejznámější kybernetická měna světa v polovině předminulého týdne, kdy se jedna mince obchodovala za 13 880 dolarů (310 000 korun).

Pak ale začal kurz dramaticky klesat, a to dokonce až pod hranici 10 000 dolarů (220 000 Kč).

V posledních dnech kurz připomíná spíše houpačku. Ještě na konci minulého týdne činil 11 900 dolarů (270 000 Kč), záhy se však propadl na 10 800 dolarů (245 000 Kč). A skoky v řádech stovek či jednotek tisíců dolarů směrem vzhůru i dolů pokračují prakticky doposud.

Aktuálně se jedna virtuální mince obchoduje za 11 800 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 270 000 korun.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám