Hlavní obsah

Kurz bitcoinu se po Trumpově kritice propadl pod 10 000 dolarů

Novinky, mif

Výrazně oslabovat začal v tomto týdnu kurz kybernetické měny bitcoin, po necelém měsíci se tak propadl pod pomyslnou hranici 10 000 dolarů, což je v přepočtu zhruba 217 000 Kč. Za pouhý týden se tak hodnota snížila o více než 2500 dolarů (57 000 Kč). Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu v červenci

Článek

Ještě v polovině minulého týdne bitcoiny atakovaly rekordní hodnoty, jedna virtuální mince se obchodovala za 12 575 dolarů (287 000 korun), což byla jedna z nejvyšších hodnot letošního roku.

Zlom nastal až o víkendu, kdy kurz začal citelně padat. Stalo se tak poté, co americký prezident Donald Trump kritizoval kyberměny, především připravovanou virtuální měnu libra, za kterou stojí sociální síť Facebook.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump

Velký vzestup a pád

Ve středu ráno se jedna mince bitcoinů v důsledku propadu obchodovala za 9490 dolarů, tedy v přepočtu 216 700 Kč.

Sluší se připomenout, že zkraje letošního roku se bitcoiny obchodovaly za méně než 4000 dolarů (91 000 Kč). Kurz začal výrazně posilovat až letos na jaře, kdy postupně posílil až na trojnásobnou hodnotu.

I přesto ale nejznámější kyberměna nedosahuje takové hodnoty, jakou měla na přelomu roku 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 457 000 Kč.

Foto: David Ryneš, Novinky

Bitcoin v průběhu roku

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám