Hlavní obsah

Trump kritizoval kryptoměny. Facebook by prý měl žádat o bankovní licenci

Novinky, ČTK, tov, bož

Americký prezident Donald Trump na Twitteru kritizoval kryptoměny, včetně bitcoinu i nové digitální měny libra, kterou chystá Facebook. Naznačil také, že pokud Facebook a jiné firmy chtějí vydávat vlastní měnu, měly by požádat o bankovní licenci a podléhat bankovní regulaci.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Facebook a jeho chystanou kryptoměnu tento týden kritizovali také šéfové americké centrální banky (Fed) Jay Powell a britské centrální banky Mark Carney.

„Nefandím bitcoinu ani dalším kryptoměnám, které nejsou penězi a jejichž hodnota je vysoce nestabilní a vychází z ničeho,” napsal Trump. „Pokud se Facebook a další firmy chtějí stát bankou, musejí si zažádat o novou bankovní licenci a podléhat všem bankovním regulacím stejně jako ostatní banky,” dodal.

Kryptoměny podle Trumpa mohou sloužit nelegálním aktivitám, například obchodu s drogami.

Facebook v červnu oznámil, že v roce 2020 zavede vlastní digitální měnu. Společně s 28 partnery, mezi kterými jsou Mastercard, PayPal Holdings či Uber Technologies, vytvoří asociaci Libra, která by měla stejnojmennou kryptoměnu také spravovat. Součástí skupiny Libra v současnosti není žádná banka.

Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

„Ve Spojených státech máme jen jednu skutečnou měnu, je silnější než kdykoli jindy, je hodnověrná a spolehlivá. Je to zdaleka nejdominantnější měna kdekoliv na světě, a tak to i zůstane. Nazývá se americký dolar!” napsal prezident v jednom ze čtvrtečních tweetů.

Fed na to dohlédne

Vlastní digitální měnu se chystá spustit finanční ústav JPMorgan Chase & Co, největší americká banka podle objemu aktiv.

Šéf americké centrální banky Jay Powell tento týden zákonodárcům řekl, že Fed zřídil pracovní skupinu, která bude sledovat projekt Facebooku. Spolupracuje s centrálními bankami dalších zemí, z nichž několik také vyjádřilo obavy z projektu digitální měny libra.

Bitcoin, nejznámější kryptoměna, byl vytvořen v roce 2008 jako alternativa k měnám kontrolovaným vládami a bankami. Jeho kurz je oproti klasickým měnám mimořádně kolísavý. Jak ale upozornil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda, na Trumpovy výroky téměř nereagoval a v pátek se prodává podobně jako ve čtvrtek, okolo 11 700 dolarů (265 tisíc korun).

„Trump by se o bitcoinu zřejmě ani nezmiňoval, ale kritiky se dopustil v rámci širšího výpadu proti virtuálním měnám, jak o nich hovoří, zejména pak proti měně libra,” soudí Kovanda. Dodal, že její spuštění chystá Facebook v příštím roce v rámci konsorcia dalších partnerů, jako je Visa, MasterCard nebo Uber.

Reklama

Související témata:

Související články

Drtivá většina bitcoinů se těží v Číně

V současnosti se zhruba 60 procent bitcoinů těží v Číně, následují USA, Kanada a Island. Z dalších evropských zemí je to pak Norsko a Švédsko. Polovina čínské...

Výběr článků

Načítám