Hlavní obsah

Kontrolní rada Facebooku prvními verdikty zvrátila čtyři zásahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menlo Park

Nezávislý kontrolní orgán společnosti Facebook oznámil svých prvních pět rozhodnutí o regulaci obsahu na největší sociální síti světa a ve čtyřech případech označil zásahy platformy za neoprávněné.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Verdikty tzv. dozorčího panelu jsou pro Facebook závazné a společnost ihned oznámila, že tři ze čtyř posuzovaných příspěvků už byly obnoveny. Panel se nyní bude zabývat mimo jiné zablokováním účtů amerického exprezidenta Donalda Trumpa na Facebooku a Instagramu.

Orgán složený z 20 akademiků, novinářů a dalších osobností má za úkol kontrolovat, zda Facebook na svých platformách moderuje obsah v souladu se svými vlastními pravidly. Návrhy případů k přezkoumání přijímá od podzimu a ke konci roku 2020 vybral prvních šest smazaných příspěvků, kterými se jeho členové začali zabývat.

Tři z nich správci Facebooku odstranili kvůli údajnému porušení pravidel ohledně šíření nenávisti, další kvůli zobrazení nahoty, překročení pravidel o „nebezpečných jedincích a skupinách”, poslední příspěvek obsahoval tvrzení o existenci léku na covid-19.

Facebook před volbami v Ugandě zablokoval účty propojené s vládou

Internet a PC

Kontrolní rada nyní podpořila pouze rozhodnutí smazat sdělení související s nedávným konfliktem mezi Ázerbájdžánem a Arménií o kontrolu Náhorního Karabachu. Autor v něm tvrdil, že Ázerbájdžánci ve srovnání s Armény nemají žádné dějiny, přičemž je označil za „taziky”. V daném kontextu prý byl patrný úmysl dehumanizovat druhou stranu, a tudíž se jednalo o porušení pravidel.

Za přípustný byl naopak uznán příspěvek barmského uživatele o tom, že „s muslimy něco není psychologicky v pořádku”. Stejně tak příspěvek s domnělým citátem šéfa nacistické propagandy Josepha Goebbelse, fotografie ženských bradavek přibližující příznaky rakoviny prsu a tvrzení o ověřeném léku na covid-19. Zatím nepadlo rozhodnutí o vyjádření malajsijského prezidenta, že muslimové mají právo „zabít miliony Francouzů za masakry v minulosti”.

„U žádného z těchto případů nebyla jednoduchá odpověď a projednávání odhalilo obrovskou složitost souvisejících otázek,” uvádí dozorčí panel v tiskové zprávě. „Ve více případech se členové pozastavovali nad tím, zda jsou pravidla Facebooku dostatečně jasná na to, aby je uživatelé chápali,” píše se v prohlášení.

Facebook v reakci potvrdil, že verdikty bere jako závazné a že je převede do praxe. Příspěvek o prevenci rakoviny prsu prý znovu zpřístupnil už loni, protože „byl smazán nesprávně”. Viceprezidentka společnosti Monica Bickertová zároveň dala najevo jisté výhrady k rozhodnutí o příspěvku s dezinformací týkající se covidu-19 a zdůraznila, že přístup platformy k takovýmto sdělením vychází z podrobných konzultací s experty.

Polská vláda chystá zákon umožňující potrestat Facebook a Twitter

Internet a PC

Kontrolní panel chce v ohlašování rozhodnutí pokračovat už v nejbližších dnech, kdy očekává zveřejnění verdiktu k případu údajné propagace násilí v Indii. Orgán se také začne zabývat rozhodnutím zablokovat na Facebooku i Instagramu účty bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, které přišlo ve světle nepokojů v Kapitolu ze 6. ledna. Už v pátek se podle informací agentury Reuters rozběhne období, v němž rada přijímá připomínky veřejnosti.

Kromě analýzy moderátorských rozhodnutí Facebooku vydává nezávislý panel o dvou desítkách členů i doporučení ohledně úpravy pravidel jeho sociálních sítí. Těmito připomínkami se kalifornská společnost řídit nemusí, Bickertová nicméně uvedla, že rada vydala několik důležitých návrhů, které si vezmou k srdci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám