Hlavní obsah

Konec obří bitcoinové burzy vyšetřují úřady, lidem to ale peníze nevrátí

Tokio

V úterý přestala pracovat přední kybernetická burza pro měnu bitcoin Mt. Gox. Japonské úřady začaly přerušení jejího provozu ve středu vyšetřovat. Na internetových stránkách burzy se objevilo jen krátké sdělení, podle kterého burza „prozatím” ukončila všechny transakce. Peníze střadatelů to ale nezachrání, kvůli kolapsu jsou s největší pravděpodobností nenávratně pryč.

Foto: ČTK/AP

Článek

"Příslušné finanční úřady, policie, ministerstvo financí a další orgány v této fázi sbírají informace o případu," uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Podle listu Wall Street Journal se nyní o burzu Mt. Gox zajímá rovněž americká prokuratura.

Burzu nedávno postihlo několik technických problémů. Začátkem měsíce zastavila výběry kvůli údajné hrozbě podvodů při transakcích s bitcoiny. V médiích se objevily zprávy o tom, že burze se ztratilo více než 740 000 bitcoinů. Cena jednoho bitcoinu se v úterý podle agentury AP pohybovala kolem 470 dolarů (zhruba 9300 Kč). Zda byly ukradeny, nebo zpronevěřeny, zpráva neuvádí.

Ostatní burzy dávají od problému ruce pryč 

Generální ředitel Mt. Gox Mark Karpeles bez bližšího vysvětlení rezignoval minulý týden v neděli na svou funkci ve správní radě Bitcoin Foundantion.

Šest dalších velkých bitcoinových burz se od Mt. Gox distancovalo. „Toto tragické porušení důvěry uživatelů Mt. Gox je výsledkem akce jedné firmy a neodráží odolnost nebo hodnotu bitcoinu a celého odvětví digitální měny," uvedly v prohlášení další burzy Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain a Circle.

Problémy se směnárnami bitcoinů se objevují pravidelně. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Poslední bitcoin půjde do oběhu v roce 2140

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoliv ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. V současnosti je v oběhu zhruba 12,4 miliónu bitcoinů.

Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem. Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Kurz bitcoinu je však vysoce nestabilní a podléhá extrémním výkyvům. Vysoké výkyvy zaznamenal zvláště loni. Důvodem je i to, že bitcoin není všeobecně uznávanou a přijímanou měnou, a pohyby jeho hodnoty ukazují, že je považován spíše za vysoce spekulativní investici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám