Hlavní obsah

Kde hledat na Internetu knihy - II

Novinky, Ladislav Bittner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I na tuzemském Internetu najdeme spoustu stránek nabízejících za mírný poplatek ke stažení knihy v elektronické podobě a díla některých renomovaných autorů jsou dokonce ke stažení zdarma. Kromě adres zmíněných webových stránek se též dozvíte hlavní výhody a nevýhody elektronických knih.

Foto: Václav Vlasák

Průvod masek se tradičně vyrazí v 10 hodin od kadaňského hradu.

Článek

Z internetových obchodů s knihami, o kterých pojednával minulý díl, dostanete po zaplacení knížku, která bude vonět, budete v ní moci listovat, vystavíte si ji ve své knihovničce a bez větších problémů se do ní začtete třeba ve vaně. Pokud jsou však vaše priority jiné a spíše než na formě vám záleží na obsahu, mohou být pro vás řešením knihy elektronické (e-books). Nejedná se tedy o knihy v pravém slova smyslu, ale o digitální soubory určené ke čtení na počítači či na speciálním zařízení. Ideálním kanálem pro jejich šíření je pochopitelně internet.

Hned v úvodu je ale třeba poznamenat, že nadšení z elektronických knih skončilo prakticky dříve než vůbec stačilo začít. Zanícení technokraté se sice před několika lety předháněli v prognózách růžového vývoje e-books, ale kamenná knihkupectví i nadále stojí a v tramvaji stále ještě na člověka čtoucího texty v digitální podobě narazíte s mnohem menší pravděpodobností než na teenagera uvolňujícího místo důchodcům.

A přitom výhody e-books jsou zřetelné. Protože není nutné platit za vytištění knihy a její distribuci do kamenných obchodů, elektronické knihy se prodávají za citelně nižší ceny než jejich papírové sestřičky. Digitální kniha se také nikdy nevyprodá a pro vydavatele je výhodná i možnost rychlé aktualizace obsahu knihy. Nezanedbatelnou předností pro čtenáře je kupříkladu možnost rychlého vyhledávání v textu knihy.

Jenže číst text delší než pár odstavců není pro většinu uživatelů příliš příjemné a brát si monitor do postele také není zrovna praktické. Těžko si lze představit dychtivého čtenáře hltajícího z monitoru například rozsáhlá dramatická díla Shakespeara, která si mimochodem můžete zdarma stáhnout v originále z webu Gutenberg (www.gutenberg.net). Nejen milovníka detektivek pak nepotěší situace, kdy těsně před odhalením pachatele dojde k přerušení dodávky elektřiny a obrazovka potemní.

Pokud jste již netrpěliví a rádi byste si vyzkoušeli čtení elektronických knih na vlastní monitory, podívejme se na nabídku e-books na tuzemském webu. Nejdříve si představíme obchod, ve kterém jsou k dostání elektronické knihy nebo časopisy ve stejné grafické úpravě, v jaké byste dostali jejich papírový ekvivalent. Internetový obchod Vltava (www.vltava.cz) totiž v sekci E-books nabízí tituly ve formátu pdf rozdělené do kategorií Krásna literatura, Počítače, Právo a daně, Společenské vědy a Životní styl. Ceny jsou o několik desítek procent nižší než tištěná vydání a další výhodou je, že po zaplacení nemusíte čekat, až u vašich dveří zazvoní pošťák, neboť zakoupený titul si můžete okamžitě stáhnout do počítače.

K elektronickým knihám se však dostanete i za symbolický peníz. Příkladem budiž web Neknihy (www.neknihy.cz), na kterém méně známí autoři mají možnost vyzkoušet, jaký ohlas jejich díla mají a případní čtenáři si po přečtení její krátké ukázky mohou zakoupit kompletní dílo v elektronické podobě. Po zaplacení úhrady složenkou nebo převodem na účet (na nákup neknihy by vám měla stačit padesátikoruna, ale počítejte spíše ještě s nižšími cenami) objednané dílo obdržíte obratem v požadovaném formátu (word, textový soubor, pdf, webová stránka apod.).

Existuje však velké množství webů, díky kterým se vám dostane duševní potravy naprosto zdarma. Samozřejmě by se mělo jednat jen o texty, jejichž zveřejnění je v souladu s autorským zákonem nebo se na ně již autorský zákon nevztahuje. Na stránkách serveru Česká čítanka (citanka.cz/texty.php3) můžete virtuálně zalistovat v dílech několika českých klasiků (K. H. Borovský, J. A. Komenský apod.) a pokud zatoužíte po čtivější literatuře autorů Karla Čapka, Eduarda Basse, Jaroslava Haška nebo Karla Poláčka, zavítejte na server Česká literatura (www.ceskaliteratura.cz/texty.htm).

Monitor si na lavičku do parku asi nikdo brát nebude, a tak nadějí se mohou stát speciální čtecí zařízení, díky kterým se elektronické knihy stále více přibližují podobě tištěných knih. Některá již existující zařízení kupříkladu nabízejí dva barevné LCD monitory, které zobrazují text a obrázky stejně jako v otevřené knize. Problémem zatím zůstává jejich vysoká cena.

Teprve po výrazném poklesu ceny čtecích zařízení se možná dočkáme i specializovaných kiosků v obchodech, ze kterých si po zaplacení příslušného obnosu stáhneme vybranou elektronickou knihu. Ani nová generace zařízení na čtení elektronických knih však nejspíše v blízké budoucnosti nenahradí knihu v její běžné papírové podobě, stejně jako televize nevytlačila rozhlas nebo video nezlikvidovalo kina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám