Hlavní obsah

Jobs ostrouhal, první časopis pro iPad představil Branson

Novinky, Miloslav Fišer

Ředitel společnosti Apple Steve Jobs odtajnil na konci listopadu své plány ohledně iPadu. Společně s mediálním magnátem Rupertem Murdochem chtěl vytvořit redakci, která bude tvořit zprávy výhradně pro oblíbený počítačový tablet s logem nakousnutého jablka. Již nyní je však jasné, že první rozhodně nebude. Vlastní časopis pro iPad začal vydávat Richard Branson ze společnosti Virgin.

Článek

Nový časopis pro iPad se jmenuje The Project. Aktuálně jej lze zakoupit pomocí internetového obchodu v programu iTunes. Za jeden výtisk zájemci zaplatí 2,99 USD, tedy 56 korun.

The Project krásně vystihuje, co všechno iPad dokáže. Listovat v časopise můžete rychlým pohybem z jedné strany na druhou, přičemž stránka se díky grafickým efektům otočí stejně, jako kdybyste listovali v knížce.

Již nyní je možné v iTunes zakoupit například časopis Wired. Ten je však pouhou kopií tištěného časopisu. Společnost Virgin vytváří The Project výhradně pro iPad. V budoucnu plánuje společnost vydávat také verzi pro další tablety, ani ta by se ale neměla objevit na novinových stáncích.

Noviny od Jobse a Murdocha příští rok

S nápadem vytvářet obsah výhradně pro iPad přišel jako první Rupert Murdoch se Stevem Jobsem. Ti chtějí začít vydávat noviny s názvem Daily, které budou stát pouhých 99 amerických centů (asi 18 korun).

Úspěch bude mít Daily podle Murdocha především proto, že jejich cena je výrazně nižší, než cena klasických tištěných novin. Nízkou cenu umožňuje skutečnost, že nevzniknou žádné náklady na tisk a prodej tohoto média.

Obsah novin pro iPad by měli tvořit novináři z Murdochových redakcí. Technici Applu by se pak měli podílet na vývoji samotných novin. První vydání by se na trhu mělo objevit hned na začátku příštího roku.

Éra obsahu na internetu zadarmo prý končí

Noviny pro iPad jsou dalším Murdochovým krokem k placenému zpravodajství. O něm hovořil mediální magnát již minulý rok. [celá zpráva]

„Internet nastartoval novou mediální revoluci a otevřel dveře mnoha levným metodám, jak se mohou informace dostat k lidem. Ale zprávy nelze vyrábět zadarmo, a proto chceme zpoplatnit naše webové stránky,“ vysvětloval své záměry Murdoch.

Foto: Reuters

Mediální magnát Rupert Murdoch

Podle něj prý už on-line reklama nestačí na to, aby pokryla všechny náklady na provoz zpravodajských serverů a zbytečně se nesnižovala jejich kvalita. „Věřím, že díky zpoplatnění budeme ještě úspěšnější než nyní, a proto konkurence nebude dlouho váhat a bude nás následovat,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám